Asigurarea obligatorie a locuinţelor a început cu stângul: la aproape două săptămâni de la lansare jumătate din companiile membre ale Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor (PAID) nu emit poliţe în toate agenţiile şi punctele de lucru deoarece nu au sistemul informatic necesar.

ZF a contactat, la întâmplare, câte o agenţie sau două de la fiecare din cei 13 asigurători care fac parte din PAID, cu intenţia de a încheia o poliţă de asigurare.

La jumătate din aceste agenţii răspunsurile la întrebarea "pot să închei la dumneavoastră o asigurare obligatorie pentru locuinţe?" au fost "încă nu este funcţional sistemul informatic", "reveniţi peste câteva zile" sau "nu avem formularele necesare".

De exemplu, la o agenţie a Groupama Asigurări din Bucureşti, un agent ne-a precizat că în prezent nu poate fi încheiată asigurarea obligatorie pentru casă.

"Se va putea, dar nu avem încă formularele necesare şi toate datele tehnice. Nu avem programul informatic", a spus agentul.

La o agenţie a Uniqa Asigurări, tot din Capitală, răspunsul unui agent la încercarea de a încheia o asigurare obligatorie a fost: "Nu este pus la punct sistemul informatic, mai sunaţi peste câteva zile. Oricum, aveţi termen de şase luni pentru a încheia asigurarea". La alte companii, poliţele obligatorii pentru locuinţe se emit numai de la sediul central.

"Se fac doar de la Sibiu acum asigurările obligatorii. Poate săptămâna viitoare se va putea şi aici. Acum nu se poate şi atunci vă îndrum în altă parte", ne-a explicat un agent al Carpatica Asig, companie cu sediul central în Sibiu. Mai mult, el a precizat numele altor companii de asigurări care emit acum asigurarea obligatorie.

"Sistemul informatic nu este foarte funcţional, se emit poliţele doar de la sediul central. Noi le trimitem datele dumneavoastră, iar ei emit poliţa. Durează puţin mai mult", a declarat un reprezentant al unei agenţii Ardaf din ţară.

În cazul Euroins, în timp ce la o agenţie din Capitală un angajat spune că "nu au sosit încă poliţele, aşteptăm zilele acestea, probabil că nu s-au tipărit încă", la o altă agenţie un alt angajat susţine că "emitem poliţe, dar durează mai mult până primiţi poliţa în original, cam cinci-şase zile". Şi la Grawe Asigurări un agent ne-a sfătuit să încercăm săptămâna viitoare, deoarece acum se emit mai greu poliţele.
Celelalte şapte companii de asigurări membre ale PAID - Astra, Generali, City Insurance, Platinum, Credit Europe, ABC Asigurări şi Certasig - emit poliţe pe loc, potrivit declaraţiilor angajaţilor agenţiilor contactate de ZF.

Diferă însă actele cerute de fiecare asigurător: dacă unii cer numai buletinul proprietarului sau o copie după acesta, alţii cer şi actul de proprietate, autorizaţia de construcţie (mai ales pentru case) şi vor să ştie suprafaţa locuinţei, deşi preţul este acelaşi, indiferent de suprafaţă. Asigurarea costă 10 sau 20 de euro pe an, în funcţie de materialele din care sunt construite locuinţele, iar suma asigurată este de 10.000 de euro, respectiv de 20.000 de euro pe an.

PAID este compania care administrează asigurările obligatorii. Mai mult, agenţii par foarte hotărâţi să le vândă clienţilor şi asigurarea facultativă, în completarea cele obligatorii. La mai multe agenţii contactate de ZF angajaţii au încercat să ne determine să încheiem şi o asigurare facultativă, expunând în doar câteva minute toate riscurile acoperite de această poliţă şi beneficiile pe care le presupune.


Sursa

28 July 2010