Vosganian pledeaza pentru o apropiere de est * Romania importa gaz rusesc de pe piata europeana de la companii rusesti
 
Romania va cumula in perioada 2002-2012 pierderi de sute de milioane de euro pentru ca nu cumpara gaze naturale direct din Rusia, ci de la intermediari, iar aceasta situatie ar trebui rezolvata dupa ce expira contractele in derulare, a declarat ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, potrivit Mediafax. "In toti acesti ani, am avut o politica ciudata. Am cumparat (gaze naturale - n.r.) de la intermediari - unii dintre acestia din Germania - si nu direct de la Gazprom. Romania trebuie sa se pregateasca de o discutie serioasa cu Rusia, pentru a rezolva aceasta problema", a spus ministrul, intr-o conferinta de presa la Iasi. El sustine ca, deocamdata, au existat discutii premergatoare la nivel de experti, intre Romgaz si Gazprom. A adaugat insa ca o noua intelegere cu oficialii rusi nu va fi posibila pina in 2012, cand vor expira contractele aflate in derulare. Ministrul a sustinut ideea unei apropieri in plan economic a Romaniei de Rusia, dupa exemplul Germaniei si Italiei.

"Aceste tari transmit semnale de bunavointa Rusiei, in timp ce Romania face declaratii - sa nu le zic belicoase - dar cel putin ireverentioase, fara nici o provocare", a mai spus oficialul Economiei. Vosganian a adaugat ca 40% din deficitul de cont curent al Romaniei se datoreaza relatiilor proaste cu Federatia Rusa si China si ca prioritare pentru politica externa ar fi stringerea legaturilor cu aceste state, precum si cu India, tarile din Orientul Apropiat si Africa de Nord. Deficitul comercial al Romaniei in relatia cu Federatia Rusa se ridica la circa 3,5 miliarde de euro, reprezentat de importurile de petrol si gaze pe care tara noastra le face din Rusia. Filiera rusa Tara noastra consuma anual aproximativ 17-18 miliarde de metri cubi de gaz. Cei mai mari producatori, Petrom si Romgaz, asigura circa 12-13 miliarde metri cubi de gaz pe an, restul fiind importat exclusiv din Federatia Rusa, de la Gazprom. Reamintim ca, dupa anul 1990, Romania a importat gaze direct de la Gazprom, dar si prin intermediul companiei Wintershall si companiile mixte ale acesteia. Wintershall este o companie detinuta 100% de concernul german BASF, iar companiile mixte, infiintate in special in Elvetia (WIEE, WIEH), sunt formate impreuna cu Gazprom. In afara de companiile mixte germano-ruse, in Romania gaze mai sunt aduse de Wirom (companie mixta formata de Wintershall si Romgaz) si IMEX (companie mixta din Cipru formata din Gazprom si Conef - companie romana detinuta, la randul sau, de magnatul rus Vitali Matsitski, care mai detine in Romania combinatele Alro, Alprom Slatina si Alum Tulcea). Incepand din anii 1998-2000, rusii nu au mai exportat direct gaze in Romania, ci numai prin acesti intermediari.

De altfel, nicaieri in Europa, Gazprom nu exporta direct, ci tot prin intermediari, atata doar ca societatile intermediare sunt alcatuite din Gazprom si companii locale. De exemplu in Germania, Gazprom exporta gaze prin companii mixte formate impreuna cu societati precum Wintershall, in Italia prin companii mixte infiintate impreunacu ENI sau in Franta, impreuna cu Gaz de France, ceea ce nu se intampla in Romania. In Romania, desi de-a lungul timpului s-a incercat realizarea unor companii mixte intre Gazprom si firme locale, rusii au refuzat realizarea unui astfel de joint-venture sau au cerut lucruri inacceptabile, precum preluarea, practic, gratis, a producatorului Romgaz. Conform declaratiilor ministrului Vosganian, negocierile de formare a unei astfel de companii mixte continua.
Sursa

11 February 2008