Guvernul României a aprobat în şedinţa de astăzi, 14 aprilie 2010, standardele de cost pentru pentru obiectivele de investiţii realizate din fonduri publice. Astfel, cheltuielile bugetare de investiţii vor fi făcute în baza unui cadru unitar, cunoscut atât de ordonatorii de credit, cât şi de agenţii economici, lucru care va permite gestionarea eficientă şi transparentă a fondurilor publice.

Standardele aprobate astăzi constituie documente de referinţă, cu rol de directivare în promovarea obiectivelor de investiţii finanţate din fonduri publice, similare din punct de vedere tehnic cu obiectivele de referinţă prezentate în standardele respective.

Standardele de cost vor fi folosite pentru: fundamentarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivelor de investiţii, fundamentarea necesarului de fonduri publice pentru finanţarea programelor de investiţii în condiţii de eficienţă economică şi analiza ofertelor de către membrii comisiilor de evaluare în vederea adjudecării contractelor privind execuţia lucrărilor de construcţii pentru realizarea obiectivelor de investiţii, precum şi operatorilor economici, pentru elaborarea ofertelor în vederea contractării lucrărilor de construcţii.

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a coordonat grupul de lucru care a elaborat aceste standarde, grup din care au mai făcut parte: Ministerul Mediului şi Pădurilor; Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului; Ministerul Sănătății; Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale; Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii; Ministerul Administraţiei şi Internelor; Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.
În prima fază, au fost elaborate 15 standarde de cost pentru: sală de sport şcolară-nivel competiţional, centru cultural, bloc de locuinţe pentru tineri, reabilitare termică anvelopă-bloc de locuinţe, modernizare drum comunal clasă tehnică V, reabilitare drum forestier axial, reabilitare drum forestier colector, reabilitare drum forestier magistral, drum forestier colector, şcoală cu 8 săli de clasă, grădiniţă cu program normal cu 4 săli de grupă, cămin studenţesc capacitate 100 de locuri, spital regional de urgenţă, spital judeţean de urgenţă, impermeabilizare canale magistrale de irigaţii.

Aceste standarde se actualizează periodic sau ori de câte ori este necesar, prin Hotărâre de Guvern la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.
Lista completă a standardelor de cost constituie anexă la Hotărârea de Guvern.


14 April 2010