Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT) a fixat un preţ de referinţă de 385 euro pe metru pătrat, fără TVA şi cheltuieli legate de teren şi utilităţi, pentru locuinţele pentru tineri în blocurile construite din fonduri publice, în cadrul standardelor de cost la lucrările de investiţii.

La acest cost, preţul de referinţă al unei garsoniere este de 22.330 euro, cel al unui apartament cu două camere - de 31.185 euro, iar preţul unui apartament cu trei camere ajunge la 39.270 euro, semnificativ sub nivelul actual al preţurilor din piaţa imobiliară.

Astfel, "construcţia unui bloc de locuinţe pentru tineri în regim de înălţime P + 2-3E + M, cu 60 de unităţi locative şi centrală temică, ar necesita o investiţie de bază totală de 1.822.610 lei (433.955 euro). Costul unitar pe metrul pătrat al ariei construite desfăşurată (exclusiv TVA) este de 385 de euro", prevede proiectul privind "Standardele de cost pentru lucrările de investiţii finanţate din fonduri publice" realizat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, obţinut de NewsIn.

Preţurile nu includ TVA şi nici cheltuielile pentru obţinerea şi amenajarea terenului, pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului, de proiectare şi pentru probe tehnologice şi predare la beneficiar.

Imobilul luat ca referinţă de minister are 29 de garsoniere cu o suprafaţă construită de câte 58 de metri pătraţi, 16 apartamente de două camere de 81 mp şi câte 15 apartamente de trei camere de 102 mp.

Construcţia este prevăzută cu "termoizolaţie pe exterior - plăci de polistiren de 5 cm grosime; zidărie din BCA de 30 de cm grosime; acoperiş de tablă tip ţiglă; izolare fonică a compartimentelor interioare cu pereţi de gips carton de 10 cm şi 12,5 cm şi tâmplărie exterioară - PVC cu geam termopan".







Sursa

13 April 2010