Ultima scumpire a fost în octombrie trecut, când consilierii municipali au aprobat alocarea a încă 22 milioane euro.

15932-lia-manoliu-mediafax-foto-razvan-chirita.jpgPrimăria Capitalei a scos la licitaţie lucrările de proiectare şi execuţie pentru o parcare supraterană cu 1.300 de locuri şi terenuri de sport. Potrivit site-ului guvernamental de licitaţii, valoarea estimată a contractului este de 36.709.572 de lei fără TVA, echivalentul a aproximativ 9 milioane de euro, durata contractului este de 30 de luni de la data atribuirii, iar banii vor fi alocaţi de la bugetul municipalităţii.

Parcarea supraterană propusă de municipalitate va fi construită în exteriorul stadionului Lia Manoliu, pe trei nivele. Accesul către parcarea supraterană se va face din intrarea principală a stadionului Lia Manoliu, iar înălţimea viitoarei construcţii va fi de 13,5 metri. Parterul şi cele trei etaje vor fi destinate parcării (câte 322 de locuri pe fiecare nivel) şi vor fi prevăzute cu patru nuclee de circulaţie verticală cu scări şi lifturi. Pe terasă va exista un teren de fotbal cu dimensiuni de 45 de metri pe 90 de metri acoperit cu iarbă sintetică, posibil de divizat în patru terenuri multifuncţionale de minifotbal, handbal, baschet, tenis, dar şi două terenuri de baschet independente. Suprafaţa terenurilor de sport va fi de aproximativ 5.600 de metri pătraţi, acestea fiind dotate şi cu vestiare. Accesul la terenurile de sport se va face atât pe scări, cât şi cu lifturile. Circulaţia verticală carosabilă se va face prin 2 rampe drepte cu dublu sens şi lăţimea de 6 metri. Circulaţia pietonală pe verticală se va asigura prin 4 noduri, fiecare grupând o scară şi un lift pentru persoane.

Viitorul stadion Lia Manoliu va avea 55 de mii de locuri dispuse pe patru nivele. Acoperişul va fi retractabil pe cabluri suspendate şi măsoară 9.000 de metri pătraţi. Proiectul stadionului este identic cu cel al Commerzbank Arena din Frankfurt.

Lucrările executate la Lia Manoliu au costat 90 de milioane de euro

La sfârşitul lunii octombrie, consilierii municipali au aprobat suplimentarea costurilor pentru finalizarea lucrărilor la stadionul Lia Manoliu cu 92 milioane de lei (aproximativ 22 milioane de euro). Noile cheltuieli au fost justificate prin noile regulamente UEFA care impun noi standarde tehnice şi de securitate. Bogdan Hreapcă, directorul Direcţiei de Investiţii din cadrul Primăriei Capitalei, le-a explicat consilierilor municipali în ce constau noile reglementări impuse de UEFA. Potrivit lui Bogdan Hreapcă", reprezentanţii UEFA au modificat regulamentele şi normele privind securitatea participanţilor la evenimentele sportive. Lucrările se referă la suplimentarea locurilor destinate presei scrise şi audiovizuale, la creşterea numărului de grupuri sanitare şi spaţii comerciale, la sistematizarea accesurilor auto şi pietonale, a drumurilor şi a sistemului de iluminat, semnalarea completă a stadionului şi crearea unui centru de comandă şi control, extinderea sistemelor de supraveghere video şi sonorizare în exterior, dar şi introducerea sistemului de control, acces şi ticketing".

Din 2007, an în care au început lucrările la stadionul Lia Manoliu, şi până la sfârşitul anului 2010, municipalitatea a plătit 366 de milioane de lei, echivalentul a aproximativ 90 de milioane de euro.


Sursa

6 January 2011