ghid1.gif (733 bytes) infotitlu.gif (651 bytes)
  
Stabii Constantei isi construiesc un cartier de vile

ADEVARUL -  03.03.2004

   Pe tarmul marii, intr-o zona protejata prin lege ... Stabii Constantei isi construiesc un cartier de vile

 * Gardul cu care va fi imprejmuit ansamblul de locuinte private va fi platit din bani publici: jumatate de miliard de lei *

    Consilierii locali ridica o mana pentru aprobarea concesionarii, iar cealalta pentru inscrierea la licitatia "publica"

           Un nou cartier rezidential se ridica in Constanta, pe malul marii. In zona Faleza Nord, pe o limba de pamant de umplutura, o serie de consilieri locali, smecheri din primarie si prieteni de-ai lor, isi construiesc cetati, intre linia de blocuri existente si tarm. Terenul in suprafata de 1,89 hectare a fost concesionat pe spranceana de Consiliul Local Constanta.

   Consilieri locali au ridicat o mana pentru aprobarea concesionarii, iar cealalta pentru inscrierea la licitatia "publica". Hotararea de Consiliu a trecut ca prin branza la inceputul lui 2001. Valoarea terenului a fost stabilita in urma unui raport de evaluare, la pretul de 31,39 dolari/mp. Asta in timp ce metrul patrat de teren in zona costa pe piata imobiliara 150 euro.

    Pretul de pornire a licitatiei a fost fixat la suma de 377 $/an pentru fiecare lot de 300 mp. Dupa ce au licitat ei intre ei, castigatori au fost niste constanteni "de rand", participanti direct sau indirect: Gabi Stan - locotenentul lui Radu Mazare, director al Corpului de control al Primariei, presedinte executiv PSD; Marin Neagu - consilier local, liderul Sindicatului Soferilor, presedintele sedintei in care s-a adoptat hotararea de concesiune; consilierii locali Mugur Voinescu, Gheorghe Stoica, Paul Bocanete, Nicolae Peride, Constantin Caracoti; Ionel Pilat - director in primarie; fiul viceprimarului Aurel Butnaru, Florin Butnaru; sora consilierului Aurelian Ivascu, Anca Ivascu, si multi altii. Unsprezece loturi au fost adjudecate de Five Holding SA, firma fratilor Mazare.

          Printre concesionari se afla si fratii Vasea, personaje din lumea interlopa, cu care Mazare s-a declarat in razboi personal. Studiul de oportunitate prevede ca lotizarea va aduce Constantei ceea ce ii lipsea: mai putine gunoaie pe malul marii, amenajari si bani la buget prin concesiune. Sigur ca au fost impuse si conditii "drastice" pentru cei care vor vile la tarm: constructii moderne, solutii arhitecturale deosebite si materiale de calitate. Ce a iesit nu se incadreaza deloc in decorul zonal.

         Fiecare proprietar si-a ridicat vila visurilor sale, de un prost gust desavarsit. Ca locatarii sa se simta ca in deplasarile din strainatate, cartierul select a prinit si strazi, botezate "Rotterdam", "Trapani", "Havana" si "Belvedere". In memoriul constructorului, realizarea retelei rutiere este determinata de "relatiile interumane si dezvoltarea evolutiva a acestora, existenta acestora generand amplificarea relatiilor sociale comunitare".

         Nemultumiti ca zona rezidentiala nu este delimitata de tronsonul de blocuri din imediata apropiere, proprietarii au plusat si au obtinut ridicarea unui "zid de sprijin in linia blocurilor si mare". Gardul cu care va fi imprejmuit ansamblul de locuinte private va costa jumatate de miliard de lei si va fi platit din bani publici. Acordul de mediu, fara de care nici o investitie nu poate demara, nu a fost obtinut nici pana in ziua de azi.

         Legea privind gospodarirea zonei costiere prevede ca pe o distanta de 100-300 m de la linia marii (denumita banda litorala) este interzisa orice fel de constructie. Vilele demnitarilor locali se opresc in buza marii. Culmea ironiei este ca pe acelasi teren, intr-o rapa, o familie de nevoiasi cu patru copii si-a sapat un bordei. Pentru ei, primaria nu a gasit nici o solutie, decat amenintarea ca ii va scoate de acolo cu forta.


Sanziana IONESCU

 

 

3 March 2004