0-1573-thumb__casa_1_shutter.jpgAtunci când şi-o permite, casa pe pământ indică statutul social al românului. Cei bogaţi îşi fac vile din beton sau cărămidă, iar tinerii care vor cu orice preţ o locuinţă apelează la modelul american: case pe structură din lemn.

“Adevărul” a comparat preţurile, avantajele şi dezavantajele caselor construite din diferite materiale. Din ce în ce mai mulţi români preferă casele pe structură din lemn pentru că sunt mai ieftine. Totuşi, grosul caselor din România se construiesc din cărămidă pe motiv că sunt mai rezistente. “Durata de viaţă a caselor din cărămidă este cu 20-30 de ani mai mare”, recunosc experţii. 

Profilul celor care îşi construiesc diferite tipuri de case este însă bine definit. “Casele din cărămidă sunt cerute, în principal, de cei cu mai mulţi bani”, spune Sorin Coler de la Neocasa. Chiar şi aşa, foarte mulţi dintre cei care nu-şi permit o astfel de locuinţă apelează la credite, doar pentru că nu cunosc avantajele unei case din lemn. “Principalul dezavantaj al caselor din lemn este mentalitatea românilor”, mai spune Coler. 

De partea cealaltă, cei care preferă o casă din lemn masiv sunt tot cei cu o situaţie materială peste medie, adică cei care au bani pentru case de vacanţă. Tinerii, dornici să-şi ridice o casă ieftină şi bună, sunt principalii clienţi ai firmelor care construiesc case pe structură din lemn, cu pereţi de tip sandwich.

Casa pe structură din lemn nu te arde la buzunar

Casele pe structură din lemn sunt cele mai ieftine, dar şi cele mai practice. Au ajuns pe piaţa din România în urmă cu 10 ani, iar de atunci, zeci de constructori se chinuie să le explice clienţilor avantajele şi dezavantajele unei asemenea construcţii. Un metru pătrat de casă pe structură din lemn costă de la 150 de euro, la roşu, şi ajunge la peste 500 de euro, la cheie. Avantajele acestui tip de casă rezultă din timpul de construcţie, din preţ şi din gradul de izolare termică.

“Consumul de energie este mult mai mic în cazul caselor pe structură de lemn, de tip sandwich”, susţine Sorin Coler, reprezentantul firmei Neocasa, din Câmpina. Construcţiile pe structură de lemn sunt gata în câteva luni, iar finisajele sunt mai simplu de realizat decât în cazul celor de cărămidă.

Specialiştii spun că locuinţele pe structură de lemn se vând în principal la cheie şi sunt căutate mai ales de cei care vor să-şi ridice o casă la periferia oraşelor. Potrivit Transval, o altă companie din domeniu, consumul lunar de gaze pentru încălzirea unei case pe structură de lemn este de două ori mai mic decât în cazul locuinţelor din lemn masiv şi de patru ori mai redus decât pentru o casă din cărămidă. “Casele pe structură din lemn trebuie, obligatoriu, izolate”, spun reprezentanţii firmelor.

“În Statele Unite, 80% din case sunt construite pe structură din lemn, iar la noi sunt construite pentru a rezista la cele mai dure condiţii meteo sau incidente”, a mai spus Sorin Coler. Aceste case rezistă la cutremure de aproximativ 9 grade pe scara Richter, iar constructorii garantează rezistenţa lucrării “pe viaţă”. Pe hârtie însă, garanţia acordată de constructori este de aproximativ 10 ani pentru structură. Peretele exterior al caselor este făcut dintr-o combinaţie de polistiren, vată minerală, gips-carton şi tencuială armată. Casele sunt izolate termic şi fonic. Dezavantajele apar atunci când proprietarul încearcă să-şi ia un credit garantând cu casa sau la încheierea unei poliţe de asigurări, potrivit IpoteciDirect.

Pro

Se ridică imediat

O casă pe structură din lemn este gata în două-trei luni, iar alegerea unui plan este simplă. Unii constructori asamblează casa chiar şi în două-trei săptămâni, dacă au fost obţinute autorizaţiile necesare.

Contra

Asigurare scumpă

Asigurarea unei case pe structură de lemn este de două ori mai scumpă decât pentru o locuinţă din cărămidă. Asigurarea unei case din cărămidă reprezintă 0,2% din valoarea sa, iar a unei case din lemn,  0,4% pe an.

Cabana din lemn masiv, ideală pentru vacanţă

Casele din lemn masiv sunt cumpărate, în general, drept cabane de vacanţă. Valoarea caselor din lemn masiv este cu 20-30% mai mare decât a celor pe structură din lemn.

 “Acest tip de case este mai scump pentru că şi cantitatea de lemn folosită este mai mare”, explică specialiştii.  Un metru pătrat ajunge la peste 700 de euro pentru casele la cheie. Pentru casele la roşu, fără finisaje, preţul de pornire poate fi de 170 de euro pentru un metru pătrat, dar diferă în funcţie de grosimea grinzilor folosite.

În general, casele din lemn sunt mult mai rezistente în caz de cutremur, dar au o durată de viaţă mai mică. „Casele din lemn masiv sunt comandate de obicei de cei care vor o locuinţă într-o zonă mai sălbatică”, cred reprezentanţii Neocasa.  Construcţia unei astfel de locuinţe poate dura până la şase luni, dar de obicei, constructorii garantează finalizarea în aproximativ 3 luni.

Un avantaj ar fi că aceste case din lemn masiv nu trebui neapărat izolate. Unii constructori folosesc însă o izolaţie similară cu cea utilizată pentru casele pe structură din lemn. “Eficienţa energetică este mai mare în cazul caselor din lemn masiv, însă izolarea caselor pe structură de lemn le face şi mai eficiente”, mai spun specialiştii. Prin tratamente chimice, lemnul folosit la construcţie devine ignifug, iar pericolul de incendiere este mult redus.

Constructorii garantează casa pe 15-20 de ani. Dezavantajele apar şi în cazul acestui tip de casă, când vine vorba de un credit garantat cu ipotecă.

„Casele  din lemn  sunt cu 30 până la 50% mai ieftine decât casele din cărămidă. Astfel că şi creditul obţinut prin garantarea cu o casă din lemn are o valoare mai scăzută decât dacă ar fi fost garantat cu o casă din cărămidă”, spune Raluca Dobre, analist IpoteciDirect. Construcţia caselor se realizează din grinzi pline, iar izolaţia se face, cel mai des, cu vată minerală, atât pentru pereţi, cât şi pentru podul locuinţei. 

Pro

Bine izolate

Casele din lemn sunt perfect locuibile şi fără o izolaţie foarte performantă. Peretele exterior oferă o izolaţie termică destul de bună. Constructorii folosesc totuşi o izolaţie suplimentară din vată minerală.

Contra

Preţ mai piperat

Casele din lemn masiv sunt mai scumpe decât cele pe structură din lemn. De cele mai multe ori, casele din lemn masiv nu sunt cumpărate de cei care vor să locuiască o viaţă întreagă în interiorul acestora.

Casa din cărămidă, investiţie pe termen lung

Casele din cărămidă sau din beton sunt încă cele mai căutate în România, chiar dacă sunt mai scumpe. O astfel de casă de 100 de metri pătraţi trece de 100.000 de euro, la cheie, iar finisajele sunt mai dificil de realizat. Construcţia unei astfel de locuinţe poate dura peste un an. Casele din cărămidă sunt mai rezistente în caz de incendiu, dar se dărâmă uşor la cutremure. Pentru încălzire, proprietarul trebuie să scoată din buzunar de patru ori mai mulţi bani decât proprietarul unei case cu structură din lemn, izolată.

“Românii aleg încă locuinţele din zidărie, iar eu cred că această alegere ţine de mentalitate”, susţine Sorin Coler de la Neocasa. De foarte multe ori casele din material de construcţii dure sunt predate fără finisaje, iar proprietarii sunt nevoiţi să investească alte mii de euro în amenajarea locuinţei.

Majoritatea vilelor scumpe de pe piaţa imobiliară din România sunt construite din cărămidă. Pe piaţa materialelor de construcţie au fost lansate mai multe feluri de cărămidă care au proprietăţi de izolare.

Avantajele pe termen lung sunt însă multiple. O casă din cărămidă are o durată de viaţă cu câţiva ani mai mare  decât locuinţele din lemn, iar asigurarea este mai ieftină. În plus, experţii imobiliari susţin că o  casă din cărămidă este ca vinul. Valoarea sa are mari şanse să crească de-a lungul anilor şi este foarte puţin probabil ca aceasta să se devalorizeze.

Casele din cărămidă sunt cele mai căutate în prezent pe piaţa imobiliară, fie că e vorba de piaţa locuinţelor noi sau de case care au  mai avut un proprietar. În privinţa asigurărilor, acestea sunt mai ieftine pentru casele din cărămidă, acestea nefiind expuse incendiilor.

Şi în cazul contractării creditelor ipotecare, proprietarii de case din materiale dure sunt avantajaţi: creditul ce ar putea fi obţinut are o valoare  mult mai mare. Pentru construcţia casei,  banca eliberează banii eşalonat, în funcţie de stadiul lucrării. 

Pro

Durată de viaţă mare

Casele din cărămidă au o durată de viaţă cu 20-30 de ani mai îndelungată. Preţul lor pe piaţa imobiliară este mult mai mare. Şi prima de asigurare plătită anual este mai mică, iar creditele garantate cu ipotecă pot fi mai mari.

Contra

Căldură scumpă

Încălzirea este mult mai costisitoare decât cea a unei case din lemn. Consumul de gaze este de două ori mai mare pentru casele construi­te din cărămidă Porotherm şi de patru ori mai mare pentru cărămida normală

 

Sursa

3 October 2008