Chiar dacă preţul apartamentelor noi a scăzut, clienţii nu se înghesuie să cumpere. Cei care au bani mai aşteaptă ca preţurile să scadă, cei care nu au bani fac rezervări.  

Speculatorii cu cash îi aşteaptă pe dezvoltatorii imobiliariComparativ cu anul trecut, cei mai mulţi dezvoltatori recunosc că vânzările au scăzut, în unele cazuri, şi cu 50%. Principalul motiv, invocat de către toţi cei implicaţi în piaţa imobiliară rezidenţială, este blocarea creditelor imobiliare. Un alt motiv pentru care vânzările sunt la pământ este dispariţia investitorilor.

Aceştia cumpărau anii trecuţi apartamente cu zecile prin telefon. "Atât timp cât creditele imobiliare sunt blocate, vânzările sunt mici. Vânzările GTC sunt, ca la mai toată lumea, în scădere. Comparativ cu anul 2008, anul acesta numărul tranzacţiilor este cu 20-30% mai mic", ne-a spus Raluca Dan, sales consultant al dezvoltatorului imobiliar GTC.

Vânzările merg foarte prost şi la apartamentele care au plecat din momentul lansării cu preţuri sub nivelul celor existente pe piaţă.

"În momentul lansării proiectului Timişoara Residence, preţul metrului pătrat construit de apartament era de 999 de euro, plus TVA. În momentul de faţă, preţul a scăzut cu 100 de euro", ne-a spus Agăpescu Gabriel, agent de vânzări al firmei Tecnocasa, adăugând că, pentru clienţii care pot plăti un avans de 50% din valoarea apartamentului, preţul este de 750 de euro metrul pătrat de apartament. Chiar şi în aceste condiţii, clienţii se lasă greu înduplecaţi.

"Vânzările sunt mai mici cu aproximativ 20-30% comparativ cu anul 2008. Din totalitatea celor 462 de apartamente din ansamblul Timişoara Residence au fost vândute 15-20%. Vânzările au fost înregistrate anul trecut", a amintit Agăpescu Gabriel, care a menţionat că în anul în curs, la primul târg imobiliar care a durat trei zile, s-au făcut doar cinci rezervări. Rezervări s-au făcut şi pentru ansamblul Vitan Residence. "Suntem optimişti în revigorarea vânzărilor datorită numărului de rezervări făcute de către clienţi, care sunt în creştere", ne-a spus Iuri Ioniţă, managing director la RPF Development.

Un alt caz în care se înregistrează vânzări mai mici decât anul trecut este Nordului Houses, în condiţiile în care preţurile au scăzut cu sute de euro la metrul pătrat construit de apartament. "Vânzările din acest an sunt mai mici cu 50% decât anul trecut, chiar dacă preţurile au scăzut", ne-a spus Alexandra Secară, consultant imobiliar al dezvoltatorului Nordului Houses. Cei mai mulţi dintre clinţii care au nevoie de apartament şi îşi permit să cumpere, fie prin credit, fie că au banii strânşi, nu o fac pentru că aşteaptă alte ieftiniri. "Cei care au bani aşteaptă ca preţurile să mai scadă, dar se poate să aştepte degeaba, întrucât dezvoltatorii s-au apropiat de limita marjei de profit", ne-a spus Doru Mărculescu, manager de proiect în cadrul agenţiei imobiliare Euro Est.

 

Sursa

13 February 2009