Vremuri grele pentru speculatorii imobiliari. Multi dintre cei care au cumparat, anul trecut, apartamente "pe hartie" in noile complexuri, incearca acum cu disperare sa le vanda cu acelasi pret, observa un raport al companiei de consultanta imobiliara Reas.

Speculatorii care au luat apartamente Potrivit acestuia, Romania se confruta pentru prima data in istoria moderna cu o criza imobiliara, cauzata de lipsa de locuinte la preturi accesibile si excedentul de locuinte cu preturi mari.

Anul 2009 a adus primele simptome ale problemelor de lichiditati ale dezvoltatorilor, in special ale celor mici, care asteptau sa isi finanteze proiectele din vanzarile de apartamente aflate in stadiul de proiect.

Retragerea investitorilor oportunisti din Bucuresti a facut ca dezvoltatorii sa se reorienteze catre clientii cu bugete mai reduse. Avand in vedere puterea de cumparare locala limitata si asteptarile de reducere a preturilor, activitatea in domeniul imobiliar a incetinit substantial in ultima vreme, remarca acelasi studiu.

In prezent, dezvoltatorii se reorienteaza spre segmentul de mijloc al populatiei, catre constructia de locuinte cu preturi mai accesibile, fiind obligati de imprejurari sa se multumeasca cu marje de profit mai mici in comparatie cu ceea ce au realizat in 2007, cand au produs mai mult pentru segmentul de lux.

Actuala situatie de pe piata imobiliara romaneasca poate fi caracterizata mai mult de aparenta reglare gresita intre oferta existenta si nevoile reale ale cumparatorilor, decat de o supraoferta cantitativa.

Apartamentele "pe hartie" vandute cumparatorilor oportunisti reintra acum pe piata la niveluri de pret mai mici chiar decat cele din noile oferte ale dezvoltatorilor.

Multi dintre acesti cumparatori, atat persoane fizice cat si institutii, care au sperat intr-o apreciere a preturilor, acum incearca cu disperare sa gaseasca cumparatori, oferind acelasi pret platit initial", arata compania de consultanta amintita.

Raportul Reas mai arata ca, daca pana la jumatatea anului 2008 economia romaneasca era privita ca o "stea stralucitoare" in regiunea Europei Centrale si de Est, cu o crestere economica estimata la nivelul de 8,9% (nov 2008/ nov 2007), acum situatia este cu totul alta.

Sursa

3 April 2009