Salvator sau profitor, speculantul din imobiliare pare să fie cel mai avantajat de situaţia apărută în piaţă şi de preţurile mici. În contextul crizei din piaţa imobiliară,un nou tip de speculant îşi face apariţia în zona tranzacţiilor.

L-am putea numi oportunist sau speculant, însă aşa cum unii dintre ei susţin, aceste apelative stârnesc suspiciuni referitoare la caracterul legal al afacerilor derulate.

Speculantul a existat şi în anii trecuţi, la acea vreme el acţionând mai ales în zone despre care avea informaţii că, într-un viitor mai apropiat sau mai îndepărtat, vor fi declarate de utilitate publică sau unde urma să fie demarată vreo investiţie imobiliară de anvergură. Modul de acţiune? Simplu: cumpăra locuinţe şi terenuri de la persoane fizice şi le revindea statului sau investitorului care apăreau în zonă ulterior, încasând un profit destul de consistent.

Lupul îşi schimbă părul, dar năravul ba

Acum, speculantul acţionează altfel. El urmăreşte cazurile disperate, reprezentate, din ce în ce mai mult de familiile care acumulează datorii la bănci şi care se află în pericolul de a fi executate silit pe bunuri, mai ales dacă vorbim de acele persoane care au contractat credite ipotecare.

Speculantul acţionează cu ajutorul unei întregi reţele, el aflându-se permanent în contact cu preşedinţi de asociaţii de locatari sau reprezentanţi ai firmelor de recuperări de creanţe, legătura menţinându-se  prin intermediari, un fel de „scouteri", care pândesc ocaziile ce pot fi fructificate.

În momentul identificării unei oportunităţi, apare cu banii la uşa omului şi îi face acestuia o ofertă care, de cele mai multe ori este sub preţul pieţei, dar care, la fel de des, este acceptată, dacă luăm în considerare disperarea proprietarului.

Strategii de criză în specula imobiliară

Preţul oferit de speculant este întotdeauna sub cel al pieţei, dar asta nu înseamnă că are de gând să revândă proprietatea în viitorul imediat pentru că el ştie că o locuinţă sau un teren ofertate în prezent la un preţ care să genereze profit sunt destul de greu de vândut. Soluţia? Închirierea.

Francesco L. şi Domenico M. sunt doi oameni de afaceri italieni care au investit în ferme agricole în ţara noastră încă din 1998. Începând cu anul trecut, ei şi-au diversificat afacerile şi au pătruns şi pe piaţa imobiliară din Constanţa.  „Am început să cumpărăm proprietăţi imobiliare, în special apartamente şi mai puţin case şi terenuri, cu scopul închirierii lor pe termen scurt, chiar şi cu ziua, în regim de aparthotel", ne-a spus Francesco.  El recunoaşte că preţul achitat pentru cele mai multe din cele aproape 40 de locuinţe achiziţionate a fost sub media pieţei.

„De multe ori, cei din jur îşi fac o opinie eronată despre mine sau caracterul meu când află că achiziţionez apartamente la preţuri mici de la oamenii cu probleme şi-mi spun că acest lucru este oarecum lipsit de etică, însă eu, la rândul meu, aş vrea să întreb aceste persoane ce se întamplă cu foştii proprietari dacă nu vând unuia ca mine? Cu ce se vor alege după ce îi va executa banca silit? Probabil cu zero lei", a adăugat cumpărătorul italian.

 


Sursa

20 July 2010