Febra tranzactiilor cu terenuri atinge cote greu imaginabile. Pretul prohibitiv al metrului patrat de teren chiar si din cartierele marginase ale Capitalei face aproape imposibila orice tentativa de a construi o „casa pe pamant".

Stefanestiul si Sabareniul sunt, in opinia agentilor imobiliari, printre pariurile castigatoare ale acestui an.

Febra tranzactiilor cu terenuri atinge cote greu imaginabile. Pretul prohibitiv al metrului patrat de teren chiar si din cartierele marginase ale Capitalei face aproape imposibila orice tentativa de a construi o „casa pe pamant".

Cei care nu se inspaimanta de infrastructura precara parasesc Bucurestiul. In acest context, specialistii imobiliari identifica pentru „Adevarul" cateva zone care se vor contura ca poli de dezvoltare rezidentiala in anii ce vor urma.

„Anul 2008 va fi cel mai probabil unul al asezarilor de pret. Deja, in Bucuresti, numarul terenurilor valoroase scoase la vanzare este unul foarte limitat. In fapt, daca vrei sa cumperi teren pe care sa-ti construiesti o locuinta, este bine sa iei in calcul localitatile din vecinatatea Capitalei.

In Primaverii, un metru patrat se tranzactioneaza si pentru 5.000 de euro. Nici optiunea unui cartier popular nu mai este ieftina. Chiar si in Baba Novac proprietarii cer 500 de euro pentru un metru patrat", a declarat, pentru „Adevarul", Cristian Ivan, senior broker in cadrul agentiei imobiliare Imoinvest Consul¬ting&Development.

Blocurile iau locul caselor in zona nord

Casele individuale, cu gradini de mari dimensiuni, devin o raritate in peisajul bucurestean. Evolutia rapida a pretului terenurilor i-a determinat pe dezvoltatori sa construiasca pe verticala. Si acest lucru este cel mai vizibil in zona de nord a Capitalei.

Conform datelor agentiei imobiliare Colliers International, aici exista 25 de proiecte deja lansate si care totalizeaza 16.600 de unitati. „Pentru anul 2008 se anunta inca opt proiecte cu 10.000 de unitati", spun reprezentantii companiei. Un veritabil studiu de caz il constituie evolutia din ultimii ani din zona Odai.

„In ultima perioada, interesul pentru terenul din zona Odai a crescut foarte mult, iar din 2004 pana in prezent pretul unui metru patrat de teren a crescut de pana la 20 de ori", apreciaza reprezentantii Colliers.

Potrivit acestora, in anul 2004, pretul mediu al unui metru patrat de teren in zona Odai era de 20 de euro, in 2005 a crescut la 50 de euro pe metru patrat, pentru ca in 2006 sa ajunga la 120 de euro pe metru patrat.

Anul trecut, terenurile din zona s-au vandut cu un pret de 375 de euro, iar pentru anul acesta analistii Colliers sustin ca pretul poate ajunge la 475.

„Este o zona care abia acum incepe sa se dezvolte si prin urmare potentialul este mare. Cei care investesc acum au sansa pe care au avut-o cei care au investit in Pipera acum cinci ani sau in Cotroceni acum 10-15 ani", a declarat Cristina Cojocariu, consultant in cadrul Colliers Residential.

Unde se mai poate castiga din terenuri?

In conditiile unor preturi nejustificat de mari mai putem vorbi de pariuri castigatoare pentru cei care se hotarasc anul acesta sa investeasca intr-un lot de teren? Reprezentantii agentiilor imobiliare insista ca da. Ei chiar indica cateva astfel de locatii pe care le considera ca avand potential de crestere si in anii ce vor urma.

Costin Lazar, director general al companiei Neoland Invest, specializata in tranzactiile cu terenuri, vorbeste de loturi care, in mod exceptional, vor putea aduce randamente de peste 50%.
„Infrastructura buna si numeroasele zone verzi fac din Stefanesti, Dascalu, Tunari, Balotesti, Domnesti, Popesti Leordeni sau Cernica veritabili poli de atractie pentru cei care doresc sa-si construisca o locuinta individuala, dar si pentru dezvoltatori", afirma directorul Neoland.

„Personal, cred ca pariul castigator al acestui an vor fi terenurile din zona de vest a Bucurestiului, accentuand aici zona Sabareni", opineaza Costin Lazar.

Sursa

11 February 2008