Oficiali ai unor dintre cele mai importante companii din domeniile bancar şi imobiliar din România întâmpină cu rezervă programul guvernamental de sprijinire a achiţiei primei locuinţe de către tineri.

Specialiştii despre „Prima Casă”: „Până nu vedem, nu credem”Deşi sunt de acord că suma totală de 1 miliard ar reprezenta o gură de oxigen pentru deblocarea creditării şi pentru relansarea programelor de construcţie de locuinţe, specialiştii acuză lipsa de concreteţe a planurilor guvernamentale şi atitudinea şovăielnică a primului-ministru, demonstrată recent în declaraţiile privind supraimpozitarea băncilor.

Creditele contractate pentru achiziţionarea primei locuinţe vor fi garantate de stat în limită maximă de 60.000 euro, finanţarea totală asigurată acestui program ridicându-se la un miliard de euro, a declarat, ieri, premierul Emil Boc. Garanţia va fi acordată persoanelor care achiziţionează pentru prima dată o locuinţă şi care nu au beneficiat anterior de un credit ipotecar.

„Dorim să-i sprijinim în mod direct pe cei aflaţi în faţa achiziţionării primei case. Ştim ce dificultăţi există: fie nu există bani pentru plata avansului la bancă, fie uneori nu există salariu suficient pentru a-ţi putea plăti ratele aferente unei case pe care o cumperi şi pentru care te împrumuţi de la bancă. Decizia de garantare a creditului este un spijin direct şi pentru sectorul construcţiilor", a spus Boc, la finalul şedinţei de ieri a Guvernului.

Emil Boc a precizat că programul „Prima Casă" va fi operaţional în maximum 60 de zile.

Împrumut de 100 de milioane de euro pentru „Prima Casă"

Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a arătat că Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM va contracta un împrumut în valoare de 100 milioane euro, cu garanţia statului pentru 80% din sumă, iar obiectul de activitate al Fondului va fi extins astfel încât să poată garanta inclusiv creditele ipotecare ale băncilor.

„Băncile eligibile sunt cele care au un cost total al creditului cât mai scăzut, au reţea de distribuţie, filiale în teritoriu, durata de aprobare a creditului relativ scurtă, iar avansul pe care-l solicită să fie cât mai mic, având în vedere că Fondul preia o parte din risc", a explicat Pogea, citat de Mediafax.

Cristina Roşca, Real Time: „Să vedem dacă măsura se aplică"

Decizia Guvernului de a garanta credite imobiliare în valoare totală de 1 miliard de euro este privită cu scepticism de către jucătorii din piaţa imobiliară, dar aceştia recunosc, pe de altă parte, că o lichiditate de asemenea amploare poate stimula real estate-ul autohton.

„Trebuie ca mai întâi să vedem hotărârea pusă în aplicare. Nu că sunt sceptică, dar vreau să fiu sigură că se aplică", a declarat pentru CAPITAL Online Cristina Roşca, managing partner Real Time.

Referitor la suma totală ce urmează a fi garantată, respectiv 1 miliard de euro, Cristina Roşca afirmă că „se pot face multe cu aceşti bani".

„Cu un miliard de euro poţi face multe. Depinde la ce îi foloseşti. Oricum, este o sumă importană, care ar putea ajuta piaţa imobliară", ne-a spus Cristina Roşca.

Anca Haşegan, Raiffeisen Bank: „E cale lungă de la a spune până la a face"

Nota de scepticism care însoţeşte preconizata hotărâre a guvernului de a garanta creditele imobiliare de până la valoarea de 60.000 de euro pentru cei care îşi achiziţionează pentru prima dată o casă se  face simţită şi în unele luări de poziţie ale bancherilor.

Unul dintre argumentele aduse în sprijinul acestei stări de neîncredere îl reprezintă recentele declaraţii ale premierului cu privire la supraimpozitarea băncilor, asupra cărora a revenit ulterior, nuanţându-le.

„A văzut cineva ceva concret până acum? Deocamdată se discută. Să vedem mai întâi că se aplică şi apoi vom putea spune dacă e bine sau nu. Acum cîteva zile, premierul Boc a spus că va supraimpozita băncile, apoi a revenit şi şi-a nuanţat declaraţiile. Poate aşa va face şi în acest caz. Eu spun că este cale lungă de la a spune până la a face", a comentat pentru CAPITAL Online Anca Haşegan, senior director comunicare Raiffeisen Bank.

Zilişteanu: „Decizia e acum în curtea băncilor"

Programul „Prima casă" reprezintă „o picătură într-un pahar cu apă" şi va fi primul pas în deblocarea creditării, a relansării pieţei imobiliare şi a sectorului de construcţii, potrivit lui Vlad Vlăsceanu, director al Târgului Imobiliar Naţional (tIOMn). „Acesta este primul pas sper ceea ce prognozăm că se va întâmpla în toamnă, şi anume deblocarea creditării", a declarat Vlăsceanu pentru CAPITAL Online.

Sursa

21 May 2009