Mult asteptata alaturare la statele UE promite o incredere sporita in piata imobiliara, apreciaza directorul departamentului Investitii/Terenuri Regatta, Alexandru Nitescu. Aceasta integrare formala "va insemna un aflux de capital european si american" distribuit cu precadere pe sectoarele rezidential si comercial, care "vor ramane cele mai atractive". Efectele aderarii nu vor fi unele negative, piata imobiliara autohtona pastrandu-se "atractiva si nesaturata, astfel incat pe termen scurt si mediu nivelul concurential va fi unul acceptabil pentru investitori", ne-a declarat Nitescu.
Pe langa integrare, succesul dezvoltarilor rezidentiale va reprezenta inca un motiv in atragerea investitorilor si incurajarea celor deja prezenti in imobiliarul romanesc sa reinvesteasca "in proiecte de mare anvergura", ne-a declarat Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul departamentului Rezidential al DTZ Echinox.

Oferte pentru toate categoriile de cumparatori

Statutul de membru UE nu va influenta in mod direct evolutia preturilor locuintelor, care este "dependenta de conditiile preexistente ale pietei si mai putin de factorul psihologic determinat de aderarea la UE", ne-a declarat Catalin Maruntelu, reprezentant al departamentului Research al CB Richard Ellis.
Vedetele segmentului rezidential vor fi reprezentate de proiectele a caror destinatie vor fi cumparatorii cu venituri medii spre mari, apreciaza Maruntelu. Fata de anul trecut, preturile pe acest segment vor inregistra cea mai mare crestere, "in medie cu pana la 20%". Unul dintre factorii determinanti pentru aceasta crestere se refera la "volumul crescut al tranzactiilor speculative". "Majoritatea noilor apartamente au fost vandute inca din faza de proiect pentru a fi ulterior revandute, pretul initial de 1.100-1.200 euro/mp va creste la aproximativ 1.350-1.450 euro/mp", a subliniat Maruntelu. In pofida acestui aspect speculativ, cererea crescanda si in imposibilitate de a fi satisfacuta pe termen scurt si mediu a "utilizatorilor finali" va duce evident la cresterea nivelului preturilor locuintelor.
Scaderea mult asteptata a preturilor locuintelor se va regasi, conform Claudiei Dascalescu, "in cazul apartamentelor din blocurile comuniste". Constructiile noi si cladirile renovate din zonele centrale si de nord vor inregistra cresteri ale preturilor, in timp ce zonele "aglomerate ca Iancu Nicolae - Pipera" se vor confrunta cu o stagnare, apreciaza Dascalescu.
Pe de alta parte, Maruntelu previzioneaza cresteri de aproximativ 10% si pe segmentul apartamentelor din blocurile vechi, "deoarece noile proiecte rezidentiale nu vor reusi sa satisfaca pe termen scurt si mediu cererea venita din partea cumparatorilor cu venituri medii, care nu au detinut anterior un apartament vechi sau care au locuit in alte orase".
Definit ca segment de nisa, rezidentele destinate clasei de mijloc vor cunoaste "o dezvoltare imensa si un succes relativ usor in urmatorii 10 ani, iar preturile vor creste odata cu finalizarea fiecarui proiect nou", subliniaza Dascalescu. "Preturile de vanzare pentru proprietatile de lux aflate in vile sau cladiri cu regim de inaltime mic vor creste cu aprox.5-10% in urmatoarele 12 luni, deoarece pe acest segment de piata se inregistreaza un echilibru intre cerere si oferta", a specificat Maruntelu. Conform Claudiei Dascalescu, preturile proiectelor finalizate anul acesta in zone precum Primaverii, Aviatorilor, Kiseleff, Dorobanti sau Herastrau se vor situa in jurul sumei de 3.000 euro/mp.

Piata industriala, incerta, dar activa

Pornind de la normele impuse de UE, conform carora zonele industriale vor trebui relocate in extravilan, "situatia fabricilor din interiorul orasului este nesigura", au declarat consultantii DTZ Echinox. Pe fondul preturilor terenurilor "relativ scazute", procesul de reorientare catre zonele din afara orasului a inceput dinaintea momentului 1 ianuarie 2007.
Relocarea inerenta a fabricilor va influenta in primul rand "piata terenurilor localizate in interiorul oraselor, oferind suprafete substantiale situate in zone care au potential de dezvoltare imobiliara", subliniaza Maruntelu. Pe de alta parte, conform analistilor DTZ, o mare parte a zonelor industriale in cauza vor prezenta "un risc in plus in procesul de dezvoltare pentru ca implica demolari de cladiri, decontaminari si rezonari urbanistice".
In pofida acestor impedimente, fostele zone industriale ale Capitalei "vor deveni cu siguranta tinta investitorilor datorita locatiilor favorabile dezvoltarii urbanistice, existentei utilitatilor si a infrastructurii bine puse la punct", au declarat consultantii DTZ.
Piata imobiliara autohtona se confrunta cu un deficit atat pe piata rezidentiala cat si pe cea office - "produsele imobiliare sunt absorbite destul de bine, iar ulterior se poate previziona o piata echilibrata unde rata de absorbtie este una normala, ba chiar se poate vorbi de o rata de neocupare", subliniaza consultantii DTZ. In acest context, suprafetele oferite de spatiile industriale dezafectate vor "genera o suprafata construita foarte mare". Cu toate acestea, succesul nu este oferit doar de statutul de fabrica dezafectata, "locatiile care nu vor beneficia de o pozitie buna vor risca sa nu mai fie interesante pentru dezvoltatori".
Pe fondul lipsei "acute" de spatii industriale noi si a cererii continue, "piata industriala va deveni mai activa", subliniaza reprezentantul CBRE. "Evolutia acestei piete este puternic influentata de proiectele de infrastructura si schimbarile care vor aparea pe piata regionala de retail si a operatorilor de logistica", a conchis acesta.

Sursa

23 January 2007