In cifre, piata spatiilor industriale inseamna 70.000 mp inchiriati in primul semestru, 120.000 mp de spatii planificate spre livrare in acest an si un grad de neocupare de doua cifre, arata datele consultantului imobiliar King Sturge. In acest context, nu este de mirare ca dezvoltarile speculative aproape au disparut.

13943-boitan_radu.jpgIn prima jumatate a anului, pe piata spatiilor industriale au fost inchiriati circa 70.000 mp, suprafetele inchiriate variind intre 5.000 si 15.000 mp, in timp ce chiriile pentru spatiile moderne s-au situat intre 4-4,5 euro/mp/luna, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara King Sturge.

Cea mai mare tranzactie incheiata in Bucuresti a fost inchirierea unei suprafete de 8.600 mp de spatii industriale de catre Adevarul Holding in cadrul proiectului Mobexpert Center, dezvoltat de Mobexpert.

"In conditiile unei cereri slabe si accesului dificil la finantari, dezvoltarile speculative (n.r: constructii incepute fara a avea un grad de preinchiriere) aproape au lipsit in prima jumatate a anului. Insa chiar si in contextul unui grad de neocupare de doua cifre, stocul de spatii industriale moderne este insuficient", spune Radu Boitan (foto), director King Sturge Romania.

Remarcam putine dezvoltari speculative, dar majoritatea sunt demarate anul trecut: Olympian Park Timisoara (18.900 mp) dezvoltat de Helios Phoenix, A1 Business Park Faza 3 (7.000 mp), dezvoltat de Cefin si Valad sau Millennium Logistics Park (12.000 mp), dezvoltat de MLP Sud, spunea recent Irina Iliescu, consultant in cadrul diviziei de industrial al King Sturge. Singurul proiect demarat speculativ din acest an este Ploiesti West Park, dezvoltat de Alinso Group.

In ceea ce priveste livrarile de spatii, stocul estimat pentru acest an se ridica la 120.000 mp, printre cele mai importante proiecte care urmeaza a fi finalizate numarandu-se Ploiesti West Park (40.000 mp) si European Logistic Park (20.000 mp), ambele cu termen de livrare in trimestrul al patrulea.

Sursa

30 September 2010