0-347-207710824722sus.jpgPiaţa spaţiilor industriale este una dintre ramurile imobiliarului cu cea mai spectaculoasă dezvoltare. În momentul de faţă, cele mai importante parcuri logistice de clasa A din Capitală generează un venit numai din chirii de aproximativ 1.500.000 de euro lunar. Specialiştii estimează însă pentru anul 2007 cifre record.

Ionuţ Ciocan, consultant în cadrul departamentului industrial al DTZ Echinox, spune că oferta de spaţii noi de pe acest segment al pieţei imobiliare bucureştene este estimată la 300.000 de metri pătraţi, o valoare record pentru România. „Clienţii caută deopotrivă spaţii de depozitare, dar şi spaţii conexe, precum platforme de parcare pentru tiruri sau spaţii de birouri", precizează Ciocan.

Oraşele-cheie pe harta spaţiilor industriale

Nici investitorii care atacă provincia nu bat pasul pe loc. Oraşele-cheie, în care se anunţă cele mai numeroase proiecte, sunt Braşovul, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiul, Oradea şi Constanţa. Braşovul, cu cei peste 300.000 de locuitori ai săi, este un oraş situat pe unul dintre nodurile importante de comunicaţie. Chiriile mai mari decât în Capitală şi o rată de neocupare de circa 3% sunt tot atâtea argumente pentru care este de aşteptat ca investiţiile în domeniu să crească într-un ritm susţinut. De asemenea, Timişoara este unul dintre marile oraşe ale ţării în care cererea de spaţii industriale este peste oferta actuală. Cu un stoc actual de astfel de locaţii estimat la circa 140.000 de metri pătraţi, cel mai mare oraş din Banat va ajunge în 2009, conform opiniei specialiştilor DTZ, să îşi dubleze oferta. În prezent, niciunul din celelalte mari oraşe nu deţine un portofoliu mai mare de 50.000 de metri pătraţi de spaţii industriale, însă numărul mare de retaileri care doresc să intre pe piaţa din provincie îi face optimişti pe dezvoltatorii din domeniu.

În Bucureşti, cea mai căutată zonă de către chiriaşi este cea de vest. Apropierea de autostradă, dar şi de şoseaua de centură a Capitalei reprezintă două elemente importante pentru care, deopotrivă, investitori, dar şi chiriaşi caută această locaţie. Rodica Târcavu, director al departamentului industrial al DTZ, afirmă că, la nivel naţional, anul acesta va aduce peste 150.000 de noi metri pătraţi de spaţii de depozitare. „În acelaşi timp, cred că rata de spaţii vacante va rămâne sub 5%", precizează specialistul DTZ.

Care sunt tendinţele anului 2007

Un trend important este livrarea pe piaţă a numeroase proiecte de calitate superioară. În ultimii doi, ani acest trend a fost deosebit de vizibil în special în Capitală. Jucători importanţi precum Cefin sau Prologis s-au axat pe dezvoltarea de spaţii de clasa A. Specialiştii preconizează că nivelul chiriilor va scădea uşor de-a lungul acestui an, media pe care o avansează fiind de 4 euro pe metrul pătrat. Totodată, ei spun că randamentul investiţiilor industriale se va cifra în jurul valorii de 7-8%, în condiţiile în care 2009 se anunţă a fi un an de vârf al livrărilor de spaţii de profil. În prezent, companiile de logistică reprezintă cel mai important client de pe acest segment al pieţei imobiliare. Acestea închiriază chiar şi suprafeţe care depăşesc 10.000 de metri pătraţi. O comparaţie sugestivă este cea cu stocul total disponibil de spaţii industriale de clasa A din Oradea, un important oraş de tranzit, care este estimat în prezent la circa 15.000 de metri pătraţi.

Cele mai importante parcuri logistice Bucureşti

Sursa

16 April 2007