După ce au vândut o bucată din terenul Frigocom către discounterul Lidl, spaniolii de la Gran Via încep în câteva luni construcţia de locuinţe.

16583-schema_76471600.jpgDezvoltatorul spaniol Gran Via România a vândut anul trecut o parte din terenul deţinut din fosta platformă a Frigocom către retailerul Lidl, unde deja este construit primul magazin din Capitală.

"Am vândut un lot de teren cu o suprafaţă de 5.166 mp din totalul de 21.000 mp către Lidl anul trecut. Iniţial a fost un precontract, iar tranzacţia s-a finalizat la sfârşitul lunii mai. Nu pot să vă spun valoarea tranzacţiei, pentru că există o clauză de confidenţialitate în contract, dar pot să vă spun că a fost bine pentru noi", a declarat pentru Money.ro, Antoanela Comşa, director general Gran Via România.

Restul terenului nu va rămâne nefolosit. Dezvoltatorul va construi aici în primă fază 66 de locuinţe, în locul celor 90 planificate pe terenul fostei platforme Electrotehnica din zona Lujerului, aşa cum se anunţase anul trecut şi care necesitau o investiţie de 10 milioane de euro.

"Pe restul terenului facem acum un studiu geotehnic şi sperăm ca peste două luni să obţinem autorizaţia de construire. În primă fază vom face un bloc cu 66 de apartamente. Nu le mai facem pe cele de la Lujerului, pentru că după lucrările de excavaţie am constatat că ne-ar costa foarte mult sistematizarea terenului. Am preferat să facem un proiect pentru terenul de pe strada Moineşti tocmai din acest motiv, dar şi pentru că se va deschide magazinul Lidl", a mai declarat pentru Money.ro, Antoanela Comşa. Planurile celor de la Gran Via presupun, pentru moment, construcţia a trei blocuri pe acel teren.

Acesta este al doilea dezvoltator care a anunţat proiecte rezidenţiale pentru acest an, după ce oficiali ai companiei RPF Development, partenerul din România al fondului de investiţii britanic Europa Capital, membru al Rockefeller Group, au declarat în urmă cu o săptămână pentru Money.ro că vor investi 42 de milioande de euro în două noi proiecte în Bucureşti, cu un total de 300 de apartamente.

Preţuri care să nu depăşească 900 euro/mp plus TVA

Cele trei blocuri vor avea o structură de P+4+2 etaje retrase şi vor fi toate la fel, cu apartamente de două camere şi cu suprafeţe variază între 58 şi 64 mp.

Directorul general al Gran Via ne-a mai declarat că lucrările celorlalte două blocuri vor fi pornite în funcţie de succesul primului bloc, iar preţurile nu vor depăşi 900 de euro/mp plus TVA, iar per unitate 60.000 de euro plus TVA.

"Nu ne gândim neapărat la Prima Casă; se pare că nu se ştie dacă la anul va mai fi operaţional programul, iar noi nu le vom finaliza în acest an, ci anul viitor. Investiţia pentru un bloc se ridică la 4 milioane de euro, cu toate costurile", ne-a mai declarat Antoanela Comşa.

Vânzări de terenuri sau parteneriate

În ceea ce priveşte terenul de la Lujerului, planurile sunt în expectativă, dar e posibil ca parcele din teren să fie vândute. Compania are un PUZ aprobat pentru două clădiri de birouri şi un hotel, dar şi însă nu va demara curând aceste proiecte.

"Noi nu vrem să fim proprietari de terenuri; avem platforma Electrotehnica, terenul de la Tricodava, un alt teren la Constanţa. Dacă vindem o parte din teren, preferăm să investim suma obţinută, într-o perioadă în care se găsesc mai greu surse de finanţare, iar banii sunt scumpi. Nu dorim numai să vindem, ci şi să intrăm în parteneriate cu alţi investitori şi să construim pentru ei", ne-a mai declarat Comşa.

Fosta platformă Frigocom a fost cumpărată de spanioli în 2007 pentru suma de 17,5 milioane de euro. În plus, compania mai deţine şi terenul fostelor fabrici Tricodava şi Electrotehnica, totalizând astfel suprafeţe de peste zece hectare, cumpărate cu 100 de milioane de euro şi pe care erau planificate 5.000 de locuinţe, spaţii de birouri şi comerciale. Gran Via a făcut achiziţii şi în provincie, unde deţine un teren de 65.000 mp în Constanţa.

Dezvoltatorii latifundiari vând din terenuri

În vara lui 2007, AFI Europe, dezvoltatorul AFI Palace Cotroceni, a cumpărat trenul de 15,5 ha al fostei fabrici Laromet din Bucureştii Noi pentru suma de 77,5 milioane de euro.

Luna trecută, un raport al companiei arăta că AFI Europe a vândut un teren de 30.000 de mp retailerului DIY Dedeman pentru suma de 16 milioane de euro plus TVA.

Pe acest teren, AFI Europe anunţase la începutul acestei luni demararea lucărilor de construcţie a centrului comercial, cu investiţii care se ridică la suma de 60 de milioane de euro şi care este programat pentru deschidere la sfârşitul anului viitor.


Sursa

24 February 2011