0-113-20151016507.jpgNeoficial, aproximativ două milioane de cetăţeni români lucrează în afara graniţelor ţării. Fie că recunosc sau nu, marele vis al celor mai mulţi dintre ei este să se întoarcă acasă şi să arate celor rămaşi aici dimensiunea succesului pe care l-au repurtat. O locuinţă în stil occidental reprezintă adesea acea realizare exemplară, care stă prin ea însăşi mărturie în faţa întregii comunităţi, că anii de sacrificii, departe de familie, nu au fost în zadar.

Gelu Vlaşin, unul dintre sutele de mii de români care au muncit în Spania, a sesizat acest lucru. A convins cu greu un grup de investitori spanioli interesaţi în mod tradiţional de America de Sud şi Marea Britanie că România este locul în care investiţiile vor da rezultate. Urmarea: DRV Grup, care reuneşte peste 30 de dezvoltatori imobiliari din sudul Spaniei, a decis înfiinţarea unei firme, Gir-Span, prin intermediul căreia va investi în România 50 milioane de euro. Gelu Vlaşin, directorul companiei româneşti, spune că, în curând, va fi demarat primul proiect local, un ansamblu de apartamente, în Bistriţa. De ce tocmai acolo? „Ne-am gândit să elaborăm un produs puternic personalizat. Ne adresăm în special comunităţii româneşti din afara graniţelor, mai ales celei din Italia şi Spania şi vrem să construim cu preponderenţă în zonele de provenienţă a românilor de afară. Bistriţa este un loc din care au plecat masiv români", spune Gelu Vlaşin. În jur de 15 milioane de euro şi circa 164 de apartamente sunt elementele care definesc proiectul-pilot al grupului spaniol. „Suntem în discuţii avansate pentru achiziţionarea de terenuri în Bucureşti şi Alba Iulia. Acestea sunt locaţiile viitoarelor noastre proiecte", mai afirmă Vlaşin.

Constructorii români din Spania vor ridica blocurile din România

Grupul-ţintă de clienţi ales de dezvoltatorul imobiliar – românii care lucrează în afara graniţelor – a fost ales ca urmare a unor cercetări de piaţă. „De exemplu, românii din Spania doresc o investiţie care să le aducă un randament mai bun decât un depozit bancar, dar vor mai ales un punct de reper. Indiferent de motivaţie, unul din trei români care lucrează în această ţară vrea să achiziţioneze o casă în ţara de origine", conchide Vlaşin, unul dintre românii care câştigă acasă mai bine decât în Spania. Regula generală este încă aceea că mai bine decât în ţară câştigă cei care lucrează peste graniţe. Cu o medie a veniturilor lunare cifrată undeva în jurul sumei de 1.000 de euro, ei reprezintă un grup-ţintă deosebit de atractiv pentru dezvoltatori. Cei de la Gir-Span spun că nu se vor confrunta nici cu problemele autohtone legate de lipsa de personal calificat din domeniul construcţiilor. Vor ridica blocuri ca cele din Spania tot cu românii care le-au construit şi acolo. „Mulţi dintre constructorii români sunt gata să muncească şi pe jumătate din banii pe care îi câştigă în afara ţării, doar să fie lângă familiile lor", crede Gelu Vlaşin. El spune, totodată, că planurile de viitor ale DRV în România iau în calcul alte posibile dezvoltări în oraşe precum Constanţa şi Tulcea, bazine ale emigraţiei româneşti.

Zeci de firme spaniole investesc în piaţa imobiliară autohtonă

În prezent, aproximativ 20 de companii cu acţionariat majoritar spaniol au ales România drept destinaţie pentru investiţiile lor imobiliare. Grupul imobiliar spaniol Ibiza House va dezvolta un proiect rezidenţial de lux, în care va investi aproximativ 150 milioane de euro. Şi spaniolii de la IUE Leader Imobiliare au achiziţionat, cu 30,6 milioane de euro, un teren de 4,3 hectare pe strada Lujerului din Bucureşti. Ei spun că vor construi pe acest teren un complex de 1.200 - 1.500 de apartamente. Riofisa, un alt investitor cunoscut pe piaţa iberică, va demara două proiecte imobiliare în Timişoara şi Braşov, a căror valoare estimată depăşeşte 260 milioane de euro.

Sursa

5 February 2007