Apartamente care acum doi ani costau 240.000 € valoreaza acum cu 100.000 € mai putin.

19034-investment-property_s12_al-andalus.jpgRenumita pentru plajele ei insorite, pentru numeroasele ei monumente de arhitectura, Spania ofera acum turistilor si o alta atractie. Este vorba despre orasele-fantoma, „ciudades fantasma", cartiere intregi de locuinte finalizate, situate in apropierea marilor orase sau statiuni ale tarii. In total 700.000 de asemenea spatii locative, ramase nevandute pe fondul crizei din sectorul imobiliar care afecteaza Spania de mai bine de trei ani. Expertii cred ca numarul acestor locuinte depaseste un milion. De ce au ramas nevandute? Analistii au identificat mai multe cauze. In primul rand, piata nu crede in redresarea acestui sector de activitate si asteapta ca preturile sa scada in continuare. In al doilea rand, respectivele locuinte nu corespund cerintelor consumatorilor. In al treilea rand, rata somajului se mentine la cote ridicate, de aproape 20%. In acest context, guvernul de la Madrid cauta in strainatate cumparatori, in special investitori institutionalizati, pentru aceste active.

Goldman Sachs si Morgan Stanley, potentiali cumparatori

Prin urmare, pentru a readuce stralucirea de odinioara a sectorului spaniol de imobiliare, Beatriz Corredor, secretarul de stat in ministerul spaniol al Constructiilor de locuinte, a pornit intr-un turneu european. Dupa prima escala, efectuata in Marea Britanie, au fost enumerate in calitate de potentiali cumparatori bancile americane Goldman Sachs si Morgan Stanley, precum si compania GE Real Estate. „Exista interes", s-au multumit sa declare oficialii spanioli, fara alte amanunte. Urmeaza Germania, Franta, Austria, Rusia si Suedia. Cu ce pot fi atrasi potentialii cumparatori? In primul rand cu preturile mici. Cel mai puternic declin al acestora s-a inregistrat, dupa cum afirma Corredor, in statiunile de vara, unde sunt concentrate 60% din aceste locuinte fara proprietar. Comparativ cu 2007, preturile au coborat cu 40%, in timp ce valoarea locuintelor din statiuni s-a diminuat, in medie, cu 20% (in localitatile cu o populatie de pana la 25.000 de oameni, scaderea a fost de 25%). Numai in aprilie anul curent, vanzarile de imobiliare s-au redus cu 28% fata de luna martie. In acelasi timp, expertii Morgan Stanley anticipeaza, pentru anul in curs, un recul de 10% al preturilor la imobiliare in Spania. Nu departe de Madrid, la numai 30 de minute de mers cu trenul de mare viteza , se afla localitatea Valdeluz, unul dintre orasele-fantoma.

Potrivit planului initial, aici urmau sa fie ridicate 9.500 de spatii locative pentru 30.000 de locuitori, dar dezvoltatorii au reusit sa construiasca numai 1.500 care au asigurat acoperis pentru 700 de persoane. O astfel de locuinta cumparata acum doi ani cu 240.000 de euro valoreaza acum 140.000 de euro. Terenul unde urma sa fie o parcare pentru 2.000 de masini a ramas viran, iar scoala destinata initial pentru 1.700 de elevi gazduieste acum numai 300.

In Romania, aproximativ 35% din locuintele finalizate nu au clienti

Din totalul ansamblurilor rezidentiale construite cu scop de vanzare in ultimii ani in Bucuresti 78% au apartamente disponibile, reprezentand 35% din numarul de locuinte, potrivit unor calcule realizate de firma de consultanta RealTime (au fost luate in calcul ansamblurile cu peste 40 de unitati rezidentiale). In Capitala erau, anul trecut, 104 ansambluri de locuinte livrate sau cu termen de finalizare pana in 2012, totalizand aproximativ 29.800 de apartamente, dintre care circa 10.000 sunt inca disponibile la vanzare.

Totodata, in jur de 30 de ansambluri rezidentiale cu peste 40 de unitati locative fiecare au fost anulate sau amanate pana la o data nedeterminata. Iesirea dezvoltatorilor din piata constructiilor si-a aratat „roadele" in cifrele privind numarul de locuinte construite anual in perioada 2008-2010. Astfel, daca in anul de boom imobiliar 2008 in Romania au fost predate aproximativ 60.000 de locuinte, un an mai tarziu numarul acestora a scazut la 57.400, pentru ca in 2010 sa fie finalizate putin peste 45.000 de locuinte, in scadere cu 25% fata de anul de referinta (2008).


Sursa

7 June 2011