Catalonia şi Andaluzia, doua dintre regiunile cele mai mari şi îndatorate din Spania, încearcă să vândă active imobiliare în valoare de 1,3 miliarde de dolari până la sfârşitul anului, într-o încercare de reducere a deficitului bugetar.

21390-4.jpg"Am pus în portofoliu ce este mai bun, pentru a ne asigura că vânzările vor fi finalizate. Obiectivul nostru este de a vinde bunuri imobiliare în valoare de 550 milioane de euro (726 milioane dolari) într-un timp relativ scurt: până la sfârşitul anului", a declarat un oficial din Catalonia, pentru Bloomberg.

Catalonia încearcă să găsească cumpărători pentru 37 de proprietăţi, printre care se numără Bursa de valori din Barcelona şi Ministerul catalan al Agriculturii.

Andaluzia vrea să strângă cel puţin 400 de milioane de euro (528 milioane dolari) din vânzarea a 76 de proprietăţi, printre care se numără Departamentul de Cultură şi diverse centre pentru tineri.

Cele două regiuni spaniole, care controlează mai bine de o treime din cheltuielile publice, vor juca un rol central în efortul naţiunii de a reduce deficitul la 6% din PIB în acest an, de la 9,2% în 2010, în contextul în care ţara încearcă să evite să calce pe urmele Greciei, Irlandei sau Portugaliei. În luna august, Moody's a pus sub observare rating-ul suveran al Spaniei cu perspectivă de retrogradare, invocând deteriorarea bilanţurilor regiunilor.

Catalonia şi Andaluzia, ale căror economii sunt egale cu cele ale Portugaliei şi Irlandei, au datorii în valoare de 38.5 miliarde de euro, respectiv 13,5 miliarde de euro, ocupând primul şi al patrulea loc în topul celor mai îndatorate regiuni din Spania. Valencia şi Madrid se clasează pe locul doi şi trei la capitolul datorii.

Proprietăţi de vânzare sunt destule

"Administraţiile spaniole au fost mai mult cumparatori de bunuri imobiliare decât vânzători, aşa că există o mulţime de active care ar putea fi vândute", a declarat Patricio Palomar, directorul departamentului de cercetare din cadrul unei companii de consultanţă imobiliară.

Vânzarea atâtor proprietăţi în doar câteva luni va fi o provocare, a declarat vicepreşedintele unei agenţii imobiliare. "Nu este imposibil pentru ei să facă acest lucru, dar timpul este foarte scurt", a declarat el.

Povara datoriilor celor 17 regiuni semi-autonome ale Spaniei a crescut la un record de 133.2 miliarde de euro, adică 12,4% din produsul intern brut, în al doilea trimestru, în contextul în care au scăzut veniturile fiscale din vânzarea bunurilor imobiliare şi a terenurilor.

Toate regiunile, cu excepţia Cataloniei, şi-au luat angajamentul de a aduce deficitul la 1,3% din PIB, pentru a contribui la reducerea deficitului scăpat de sub control, în prezent al treilea cel mai mare din zona euro, după Grecia şi Irlanda.


Sursa

6 October 2011