Banca centrală spaniolă anunţă că locuinţele au înregistrat cea mai mică devalorizare a ultimilor cinci ani. Raportul a generat un val de optimism în piaţă, în contextul în care statisticile arată că investitorii încep din nou să prindă încredere şi să îşi facă simţită prezenţa în piaţă. Specialiştii consideră că sectorul rezidenţial a ajuns, în sfârşit, la cel mai scăzut nivel.

33735-barcelona.jpgPreţul locuinţelor din Spania a scăzut cu 4,2% în ultimele trei luni ale lui 2013, faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior, aceasta fiind cea mai mică scădere înregistrată în ultimii cinci ani, potrivit băncii centrale a Spaniei. Declinul este simţitor mai mic comparativ cu cel înregistrat în ultimul trimestru al lui 2012 (-10%), 2011 (-7%) sau 2009 (-6,25%).

Preţurile înregistrate în luna februarie 2014 sunt cu aproape 8% mai mici decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, conform Tinsa IMIE Index. şi în acest caz, declinul este simţitor mai mic decât cel înregistrat în 2013 (-12%). Faţă de vârful atins în 2007, cele mai însemnate scăderi de preţ s-au înregistrat în cazul locuinţelor aflate de-a lungul Mării Mediterane (-49%), precum şi în cele mai importante oraşe (-44%).

  • La nivel naţional, preţul mediu al locuinţelor a scăzut cu 30% faţă de vârful atins în 2007, ajungând la 1.467 euro/mp, la sfârşitul lui 2013
  • S-au încheiat 300.349 tranzacţii de-a lungul lui anului trecut, respectiv cu peste 17% mai puţin decât în 2012
  • Doar 19% dintre tranzacţii au implicat o locuinţă nouă, în timp ce 81% dintre acestea au implicat o locuinţă aflată la al doilea proprietar

Proprietăţile din întreaga Spanie s-au devalorizat constant de la spargerea bulei imobiliare. Însă cel mai recent raport emis de banca centrală a declanşat un val de optimism în piaţă, analiştii considerând că preţurile au atins în sfârşit nivelul minim. Mai mult, potrivit statisticilor, investitorii încep din nou să prindă încredere şi să îşi facă prezenţa simţită din nou în piaţă, astfel că anul 2014 ar putea fi cel care încheie criza din sectorul rezidenţial.

„În a doua jumătate a anului 2013, numărul celor care au cumpărat cu scop investiţional a urcat cu opt procente faţă de primele şase luni ale anului, reprezentând mai bine de 24% dintre tranzacţiile cu locuinţe. Cel mai ridicat nivel a fost atins în Barcelona, unde ponderea investitorilor reprezintă 32% din numărul total al cumpărătorilor, în creştere cu zece procente faţă de începutul anului trecut”, se arată într-un raport conceput de Tecnocasa şi Universitatea Pompeu Fabra.

NU RATA: Sătucele spaniole, scoase la vânzare. Preţurile încep de la 60.000 euro (FOTO)

 

1 aprilie 2014