"Spalarea banilor" va controla agentiile imobiliareEvenimentul Zilei - 27.07.2006
 

Activitatea agentiilor imobiliare va fi controlata de Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (OPCSB).

Oficiul incearca astfel sa evite achizitionari de cladiri si terenuri cu fonduri provenind din operatiuni ilicite. OPCSB va cere agentiilor imobiliare sa raporteze orice tranzactie cu numerar care depaseste echivalentul in lei a 10.000 euro, precum si orice alte operatiuni suspecte pe piata de profil, a declarat Nicolae Fuiorea, purtatorul de cuvant al oficiului.

Fuiorea spune ca piata imobiliara face parte din categoria domeniilor care nu sunt supuse unei astfel de supravegheri, urmand ca acest rol sa fie preluat de OPCSB.

Masura este criticata de catre reprezentantii agentiilor imobiliare, care considera ca oficiul nu are capacitatea sa emita texte de lege eficiente pentru acest domeniu.

Masura controversata

„Este foarte rau ca un oficiu care are un cu totul alt obiect de activitate sa se erijeze in autoritate de reglementare pentru o piata despre care nu stie nimic”, a declarat directorul general al agentiei Intermedias Bucuresti, Ion Radu Zilisteanu.

El apreciaza ca ar fi fost mai potrivit sa fie infiintat un organism de supraveghere si reglementare pentru sectorul imobiliar, dupa modelul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare sau al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, care sa aiba un dialog institutionalizat cu OPCSB.

Contraoferta

Presedintele Uniunii Nationale Imobiliare, Sorin Gabriel Zamfir, nu respinge in totalitate implicarea OPCSB in domeniul imobiliar, dar considera ca piata de profil are nevoie de un organism propriu de supraveghere si reglementare.

El arata ca, in 2000, a existat o initiativa de constituire a unui organism de supraveghere in domeniul imobiliar, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, proiect abandonat ulterior.


Alexandru Gugoasa
Evenimentul Zilei
 

27 iulie 2006