Perioadele de criză cer măsuri de criză. Motiv pentru care un investitor australian a decis să spargă gheaţa şi să scoată pe piaţă apartamente ecologice cu preţuri care pornesc de la 42.000 euro. Mulţi dintre constructorii locali găsesc nerentabil să construiască la acest preţ chiar şi locuinţe pe structură clasică, de beton, care sunt mult mai ieftine.

Avalon Residence42.000 euro pentru un apartament nou ecologic cu două camere şi 50 mp este un preţ bun pentru mulţi dintre cei care îşi caută locuinţă acum. Chiar dacă se mai adaugă şi un TVA de 5%. Vânzarea unui asemenea proiect la aceste preţuri nu este confortabilă pentru dezvoltator. Dar este necesară.

„Noi chiar pierdem bani cu Avalon, dar este un sacrificiu pe care trebuie să îl facem. Deci nu putem spune că nu vă place profitul. Iubesc profitul, nu mă înţelegeţi greşit. Aveţi nevoie de proiectul aceasta pentru a salva celelalte proiecte? Exact. Este vorba atât de proiectele noastre vechi cât şi de cele viitoare. Avem planuri pe termen lung în România. Avem mult teren cumpărat, avem multe proiecte care urmează să iasă pe piaţă. Avem nevoie de o piaţă imobiliară dezmorţită", a declarat pentru imopedia.ro Andrew Prelea, CEO South Pacific.

South Pacific: vindem la costul de construcţie, fără preţul terenului inclus

Proiectul Avalon va avea trei blocuri de câte 12 apartamente fiecare. Sistemul pe care îl foloseşte complexul este de aşa natură încât să ieftinească cu până la 50% costurile utilităţilor şi să crească cu aproximativ 10 cm suprafaţa utilă a locuinţelor. Lucrările au început, iar livrarea urmează să se facă în august. Din cauză că sistemul eco folosit în ansamblu este prefabricat, întreaga construcţie durează cam patru luni.

În momentul în care se vor vinde opt dintre cele 12 locuinţe din primul bloc, va începe construcţia celui de-al doilea.

"Vindem la costul construcţiei fără pământ. Am cumpărat terenul în 2007, la 120 euro/mp. Nu ne permitem să includem acest cost în preţul final. Este ca investiţia în orice produs nou, întotdeauna pierzi bani la început. Dar ne asumăm asta pentru că privim lucrurile pe termen lung. E important să fii primul pe piaţă, asta ne va da un avantaj uriaş pe un termen de cinci până la zece ani", continuă Andrew Prelea.

Clienţii nu sunt uşor de convins să cumpere apartamente în stadiul de proiect

Au existat prea multe proiecte-capcană care au debutat aşa. Vizitatorii de la Project Expo au ocazia să analizeze îndeaproape oferta companiei.

"În primul rând, mi se pare că e ceva ascuns la mijloc... nu are cum să fie aşa de ieftin. Sunt oameni de afaceri, ei vor să facă bani, nu să îmi facă mie viaţa uşoară. Nu ştiu ce să zic... În al doilea rând, vreau să mă documentez despre sistemul pe care îl folosesc ei la ansamblu. Vreau să văd dacă e aşa de bun pe cât zic ei. În rest, normal că mi se pare tentantă oferta lor!", spune Ovidiu Toma, vizitator la Project Expo.

"Am luat o ofertă, am vorbit cu oamenii de vânări.. Mă mai uit şi la celelalte oferte, mă mai gândesc. Cum vi se pare preţul? Nu e aşa excepţional. Consider că pe aici ar trebui să fie. E criză, cu toţii ştim că au scăzut preţurile", adaugă Agnes Tatu, vizitatoare la târg.

"Clienţii trebuie să plătească 500 euro pentru a rezerva o locuinţă, dar aceşti bani li se returnează dacă nu ne îndeplinim termenele. Avansul se dă când începe munca propriu zis. Dar nici atunci nu vrem banii clientului. Aceştia se vor depune într-un cont escrow. Realitatea este că aşa se întâmplă în toată lumea de generaţii, mai puţin în anumite zone din Europa, în special pe pieţe emergente, cum este şi România", declară Andrew Prelea.

Pentru clienţii care nu vor sau nu au acces la programul Prima Casă, compania asigură şi finanţare. Creditul ipotecar de la dezvoltator are cam aceleaşi condiţii ca programul guvernamental.

Vânzările oficiale la proiectul Avalon au fost lansate la Project Expo, primul târg imobiliar al anului. Acesta se desfăşoară la Sala Palatului până duminică, 20 martie.

19 March 2011