George Soros este unul dintre cei mai abili speculatori financiar ai ultimului secol, omul care a reuşită să obţină un profit de două miliarde dolari, în urma unei singure mişcări. Îmblânzitorul pieţelor financiare din întreaga lume a considerat întotdeauna că „banii se fac neglijând ceea ce este evident şi pariind pe neprevăzut”, concept care l-a ajutat să obţină în timp câştiguri fabuloase.

29478-soros.jpgGeorge Soros s-a născut la Budapesta, pe 12 august 1930, într-o familie de evrei. Viitorul miliardar avea doar 13 ani, când Germania nazistă a ocupat Ungaria, iar la vârsta de 17 ani a reuşit să emigreze în Marea Britanie, unde a locuit cu unchiul său. În 1952, a absolvit London School of Economics şi a reușit să obțină un post în cadrul unei bănci de investiţii din Londra, unde a lucrat vreme de patru ani. În 1956, a plecat către Țara Tuturor Posibilităților, mutându-se la New York.

  • Întrebat de un jurnalist cum a ajuns să lucreze în domeniul financiar, magnatul a povestit că vindea suveniruri pe plajă, când a realizat că nu acesta este destinul lui. A trimis scrisori către toţi directorii băncilor de investiţii din Londra şi a primit numai două răspunsuri, obţinând astfel un post în cadrul Singer & Friedlander
  • Soros a fost analist, manager de investiţii şi vice-preşedinte în cadrul mai multor companii americane, până să îşi înfiinţeze propriul fond de hedging. În această perioadă, a dezvoltat teoria reflexivităţii pentru pieţele financiare, după care s-a ghidat tot restul vieţii

În 1970, George Soros a pus bazele Fondului de Management Soros, denumit în 2010 ca fiind unul dintre cele mai profitabile fonduri de hedging din istorie: timp de patru decenii, compania a avut o rată medie anuală a rentabilităţii de 20%. De asemenea, în 1973, miliardarul originar din Ungaria a înfiinţat Grupul de Fonduri Quantum, cu bazele în Insulele Cayman, teritoriu cunoscut drept paradis fiscal.

Miercurea Neagră, ziua în care Soros a devenit „Omul care a învins Banca Angliei”

Episodul care l-a propulsat pe George Soros în lumina reflectoarelor internaţionale a fost numit „Miercurea Neagră” de către economişti şi presa din întreaga lume. Pe 16 septembrie 1992, investitorul a pariat 10 miliarde dolari pe o singură speculaţie, mizând la bursă pe deprecierea monedei britanice. Economistul nu s-a înşelat, profitul său a atins două miliarde, iar Marea Britanie a scos lira sterlină din Mecanismului European al Ratelor de Schimb. George Soros a devenit celebru şi a fost denumit „omul care a învins Banca Angliei”.

„Pieţele financiare sunt imprevizibile, în general, astfel că trebuie să ai în minte mai multe scenarii. Ideea că poţi prezice ceea ce se va întâmpla contravine modului în care eu privesc pieţele”, recunoaşte magnatul american.

Miliardarul originar din Ungaria a fost acuzat că ar fi orchestrat criza  financiară din Asia, din 1997, din cauză că a aruncat în piaţă sume uriaşe din monedele naţionale ale Thailandei şi Malaeziei. Mai mult, premierul Malaeziei l-a acuzat că îşi foloseşte averea uriaşă pentru a se răzbuna pe Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) şi că totul ar face parte dintr-o conspiraţie evreiască de proporţii. Soros a negat orice acuzaţie de acest gen şi a subliniat că a luat în calcul numai considerente financiare.

Magnatul originar din Ungaria a donat peste 8 miliarde dolari pentru a susţine diverse cauze

Prin Open Society Institution (Fundaţia Soros pentru o Societate Deschisă), magnatul american a încercat să promoveze în întreaga lume ideea de dezvoltare a societăţii bazată pe libertate, responsabilitate şi respect pentru diversitate, printr-o serie de programe menite să stimuleze iniţiativa civică. De asemenea, miliardarul originar din Ungaria a făcut numeroase eforturi pentru a promova democratizarea non-violentă a fostelor state sovietice şi a ţărilor din Europa Centrală şi de Est, acţiune pentru care a cheltuit peste patru miliarde dolari de-a lungul timpului.

„Nu fac munca filantropică din vreun sentiment de vinovăţie sau din nevoia de a crea relaţii publice bune. Mă implic pentru că  îmi permit şi deoarece cred cu adevărat”, a declarat miliardarul.

  • George Soros a divorţat de două ori, mariaje în urma cărora are cinci copii (patru fii şi o fiică, având vârste cuprinse între 24 şi 50 ani)
  • În prezent, miliardarul este logodit cu Tamiko Bolton (40 ani), nunta fiind anunţată pentru vara acestui an

Cu o avere personală estimată la 20 miliarde dolari, George Soros ocupă în prezent locul 22 în clasamentul Forbes al celor mai bogaţi oameni din lume. Investitorul s-a preocupat de acţiuni filantropice încă de la începutul anilor ‘70, iar de atunci a donat peste opt miliarde dolari pentru a susţine drepturile omului, educaţia, sănătatea publică sau promovarea democraţiei. După ce a petrecut peste 40 ani în lumea finanţelor, George Soros a anunţat în urmă cu doi ani că se retrage din afacerile cu investiţiile de capital.

 

NU RATA: 

 

12 February 2013