Cum aplică un antreprenor român, proaspăt intrat în topul miliardarilor, principiile din crichet pe piaţa de real estate.

21481-1.jpgCând îl întrebi cât de important este crichetul, sportul naţional din Anglia, pentru mediul de business din România, Sorin Preda, acţionar majoritar al companiei Global Vision şi nou-intrat în Topul „Forbes 500 de Miliardari," spune că pe teren nu se discută afaceri. „În jurul acestui sport se creează însă o comunitate", spune el.

Iar comunitatea din jurul Fundaţiei Crichet România, al cărui membru fondator este alături de alţi oameni de afaceri şi antreprenori, este alcătuită în special din expaţi care provin din Marea Britanie şi din fostele colonii ale Coroanei, ţări precum India şi Pakistan, în care acest sport este foarte popular. „Dacă între jucători apar şi interese comune de business, ele se acomodează mult mai uşor", explică Sorin Preda. Cu alte cuvinte, crichetul înseamnă şi oportunităţi de afaceri, dar mai ales o stare de spirit, un set de valori comune participanţilor, adică o bază comună de la care poate pleca dezvoltarea unui parteneriat economic.

Proiect de 5 milioane de euro

Membrii acestei comunităţi din România vor avea, din 2013 în localitatea Moara Vlăsiei, un complex sportiv destinat crichetului, construit la standarde internaţionale. Prima fază a acestui proiect - infrastructura şi terenul de joc (pitch) - este deja gata, în urma unei investiţii de 800.000 de euro. „Am împărţit responsabilităţile între membrii fondatori. Mie mi-a revenit partea de dezvoltare a infrastructurii", spune şeful Global Vision, adăugând că el se ocupă şi de managementul de construcţie şi de lucrările necesare. Următoarele două faze ale complexului, care vor cuprinde sediul Federaţiei Române de Crichet, facilităţi de antrenament indoor, spa, health center şi sală de fitness, vor ridica investiţia la o sumă cuprinsă între cinci şi şapte milioane de euro.

„Acest complex va pune România pe harta crichet-ului. Momentan nu există, între Londra şi Dubai, o arenă care să se ridice la standarde internaţionale", spune Sorin Preda. Discuţia cu omul de afaceri are loc în sediul companiei Global Vision, situat în clădirea office BOC Tower, parte a complexului Upground Estates.

Bani din afaceri imobiliare

Biroul lui Sorin Preda este situat pe colţ, ca în filmele americane despre corporaţii. În cultura de business americană, un „corner office" cât mai mare şi situat, de preferinţă, la etajele superioare ale unei clădiri - biroul lui Preda se află la etajul 7 al BOC Tower, ultimul al clădirii - este un semn al prosperităţii companiei. Şi dacă ne uităm la cifra de afaceri a Global Vision, companie de antrepriză generală în construcţii şi property management, lucrurile nu au stat tocmai rău în ultimii trei ani.

Firma a atins vârful în 2008, când a realizat venituri de peste 20 de milioane de euro şi un câştig de aproape 5 milioane de euro, potrivit datelor Ministerului de Finanţe. „Unul dintre cei mai importanţi parteneri ai noştri este RREEF, braţul de investiţii imobiliare al Deutsche Bank", spune Preda, privind, prin peretele-cortină din sticlă, spre complexul rezidenţial Upground, cu cele 600 de apartamente ale sale, dintre care 30 sunt în proprietatea Global Vision.

Confirmat de germani

La mică distanţă este BOB Tower, cele trei clădiri alcătuind ansamblul dezvoltat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas şi vândut către RREEF contra sumei totale de 340 de milioane de euro. Preda a semnat, în august 2010, un contract pe cinci ani cu RREEF, prin care Global Vision a preluat managementul integral al Upground Estates, care cuprinde 120.000 de metri pătraţi de spaţii office, 40.000 de metri pătraţi de parcare, 600 de apartamente şi peste 10.000 de spaţii comerciale. Acest contract reprezintă, pentru Sorin Preda -mai mult decât o sursă constantă şi importantă de venit - o confirmare a activităţii din ultimii şapte ani.

"Acest complex va pune România pe harta crichetului. Momentan nu există, între Londra şi Dubai, o arenă care să se ridice la standarde internaţionale.''
Sorin Preda, acţionar majoritar Global Vision


Sursa

12 October 2011