Programul "Prima casă" nu este nici pe departe ceea ce s-a dorit. Nu ajută nici la relansarea economiei, cu atât mai puţin la relansarea sectorului construcţiilor, pentru că, la patru luni de la demararea proiectului, solicitările solvabile au cam dispărut.

sursa:www.emaramures.roSolicitările solvabile înseamnă persoanele care sunt interesate de cumpărarea unei case, dar care au şi posibilităţile financiare necesare astfel încât dosarul să nu fie respins de către bancă. Numărul celor care încearcă să cumpere case prin programul guvernamental a scăzut în contextul în care doar o treime din suma dispusă de către stat pentru a garanta în faţa băncilor, de un miliard de euro, a fost acoperită.

"Contrar aşteptărilor băncilor, însă cât se poate de logic, vârful solicitărilor «Prima casă» şi implicit, procentual, numărul dosarelor calificate a fost atins în septembrie 2009. După acest moment, numărul solicitărilor (procentual şi al dosarelor calificate) a început să scadă.

Masa critică eligibilă pentru un astfel de produs la nivelul preţurilor imobiliare practicat în acest moment a fost deja atinsă, însă nu şi plafonul «Prima casa» de un miliard de euro", spune Ruxandra Andrei, reprezentantul Finzoom. În condiţiile în care Guvernul, momentan, are alte priorităţi, băncile încearcă să atragă clienţii, respectiv să relanseze creditul ipotecar clasic, nu neapărat cel prevăzut de ,,Prima casă''.

"Băncile au devenit mai prietenoase cu solicitanţii şi mai flexibile cu propriile criterii de acordare a creditelor (în afară de condiţiile impuse de «Prima casă», care nu pot fi schimbate de către acestea, existând o discuţie în Parlament pe tema relaxării limitărilor impuse prin lege de «Prima Casă»)", a adăugat Ruxandra Andrei.

 

 

Sursa

14 December 2009