21671-euro.jpgMiliardarul George Soros, cunoscut drept „omul care a învins Banca Angliei", pentru că a pariat 10 miliarde dolari pe o scădere a lirei sterline în 1992, face o listă cu sfaturi, cu ajutorul cărora liderii europeni ar putea salva Zona euro, notează Mediafax.

Ce soluţii vede Soros pentru redresarea Zonei euro

1. Statele membre din Zona euro trebuie să se înţeleagă asupra unei noi forme a Tratatului Uniunii Europene, pentru a crea o politică fiscală comună. Astfel, Banca Centrală Europeană (BCE) va asigura lichiditatea pieţei, iar Fondul de Stabilitate va trebui să susţină riscurile.

2. Dacă primul pas este realizat, atunci Fondul de Stabilitate va garanta pentru obligaţiunile Greciei, susţinute acum de Banca Centrala Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional. Acest lucru va reechilibra situaţia din Zona euro, iar datoria Greciei se va reduce cu ajutorul Fondului de Stabilitate.

3. Fondul de Stabilitate trebuie folosit pentru garantarea sistemului bancar şi nu a obligaţiunilor statelor. Aşa că, recapitalizarea va trebui acordată după varianta nemţilor. Germania vrea ca băncile să aibă acces la bani doar în cazuri de urgenţă.

4. Marile bănci vor trebui să respecte ordinele Băncii Centrale. În caz contrar, nu vor mai beneficia de împrumuturi la costuri reduse.

5. Banca Centrală Europeană va trebui să asigure stabilitatea băncilor europene prin controale periodice.

6. Pentru a rezolva cealaltă problemă majoră - incapacitatea unor guverne de a se împrumuta la dobânzi rezonabile - BCE va reduce dobânda de refinanţare, va încuraja aceste guverne să emită certificate de trezorerie şi va încuraja băncile să îşi păstreze lichidităţile sub forma acestor certificate, în loc de depozite la BCE. Aceasta va permite unor ţări precum Italia să se împrumute pe termen scurt la un cost foarte redus, iar, în acelaşi timp, BCE nu va imprumuta guvernele si nu va tipari bani. Statele creditoare pot sa impuna o disciplină fiscala Italiei, în mod direct, controlând cât de mult se pot împrumuta autorităţile de la Roma în acest fel.

7. Pieţele vor fi impresionate de faptul că autorităţile sunt unite şi au suficiente fonduri la dispoziţie. În curând, Italia va fi capabilă să se împrumute de pe piaţă, la costuri rezonabile. Băncile pot fi recapitalizate şi statele membre ale Zonei euro pot conveni asupra unei politici fiscale comune într-o atmosferă mai calmă.

CITEŞTE ŞI: Zona euro în mare pericol. Liderii lumii trag un semnal de alarmă

25 October 2011