Nu s-a vorbit foarte mult despre o anumită categorie de persoane care în noile condiţii îşi plătesc cu greu rata la banca pentru creditul ipotecar accesat în urmă cu doi ani, deşi nu au intervenit schimbări majore în bugetul familiei.

Ce pot face aceste persoane astfel încât să îşi onoreze liniştite obligaţiile lunare către bancă?

Multe persoane au a­chi­ziţionat imobilele prin credit la un preţ dublu comparativ cu momentul actual. În 2008, apartamentele cu două camere în blocurile noi costau peste 135.000 euro, preţuri ce concurau cu ale imobilelor din blocurile vechi. În prezent, aceste imobile sunt la vânzare pe piaţă cu preţuri cuprinse între 70.000 - 90.000 euro. La proprietarii de apartamente vechi, preţurile au scăzut şi până la 60.000 euro la apartamentele cu două camere. Pe lângă ajustarea valorilor proprietăţilor, cursul leu/euro a sărit de la 3,52 în 2008 până la 4,12 în prezent.

Pasul 1: evaluarea realistă a bugetului familiei

Totul pleacă de la evaluarea bugetului actual al familiei şi întocmirea unui plan riguros de venituri şi cheltuieli, pentru a face faţă conjuncturii actuale. Vor trebui să gestioneze cu luciditate costurile lunare (ce este important, ce poate lipsi, sumele disponibile, eşalonare cheltuieli, etc.) raportate la veniturile reale. Statistici din alte ţări, cu un istoric lung de creditare, arată că astfel de evenimente pot interveni în medie de 5-6 ori pe parcursul derulării unui credit ipotecar (evenimente neprevăzute - divorţuri, căsătorii, decese-accidente, pierderea locului de muncă, relocare, contracţie economică etc.). Astfel, în cazul celor care au cumpărat locuinţe în perioada de boom prin credit ipotecar, iar în prezent rata lunară este greu de suportat, recomandăm luarea în considerare a unei refinanţări în perioada imediat următoare, eventual cu extinderea perioadei de creditare. Principalul beneficiu este obţinerea unei rate lunare mult mai suportabile.

Pasul 2: soluţia refinanţării

Cine a luat un credit ipotecar în martie 2008 în valoare de 135.000 euro pe 25 de ani, cu un cost total de 9,5%, plăteşte o rată lunară de aproximativ 1.200 euro. Dacă hotărăşte să refinanţeze în condiţiile actuale, la un cost mediu de 6,8%, poate obţine o rată lunară de 900 euro. Aşadar, poate obţine o reducere cu 25% a ratei lunare, valoric cu 300 euro. Dacă doreşte să refinanţeze cu majorarea perioadei de creditare la 30 de ani, rata poate să scadă până la 830 euro, adică o diminuare cu 370 euro pe lună. De reţinut că odată cu obţinerea unei perioade mai mari de creditare înseamnă o sumă mai mare de rambursat până la terminarea creditului.

Totuşi, soluţiile de creditare sunt personalizate în funcţie de situaţia şi profilul fiecărui client. Pentru a fi siguri că vor lua cea mai bună decizie, le recomandăm să apeleze la consultanţii de credite.






Sursa

12 May 2010