Tot mai mulţi constructori încep să înţeleagă avantajele soluţiilor de construcţii neconvenţionale şi îşi prezintă ofertele pe structură metalică sau de lemn.

15755-157865-constructii.jpgIndiferent de materialul cu care sunt construite aceste case pe structură atipică, avantajele lor sunt incontestabile: preţ mai mic, timp ultrarapid de construcţie şi economie considerabilă la întreţinere.

Tehnologie austriacă aplicată în România

Unul dintre cele mai noi sisteme de construcţie introduse în România se numeşte Velox. Este vorba despre un sistem austriac bazat pe lemn pentru construcţia unei case ecologice şi economice. Structura este de 90% lemn, tratat special să reziste la incendii. În plus, izolaţia termică şi cea fonică sunt foarte bune, spun specialiştii din domeniul construcţiilor. Şi lista avantajelor este mult mai lungă.

„Primul avantaj este rapiditatea de construcţie, o casă poate fi realizată în cel mult trei săptămâni. Materialele incluse sunt ecologice 100% şi mai este şi avantajul preţului, care le fac accesibile unei categorii mult mai mari de români", spune Claudiu Georgescu, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Materiale de Construcţii din România.

Iar compania care promovează acest sistem oferă garanţie de 50 ani pentru fiecare casă. Şi totuşi, clienţii sunt sceptici.

„Eu am văzut o viaţă întreagă case de cărămidă. Casele modulare par să aibă prea multe avantaje: sunt mai ieftine şi mai rapid de construit, nu pot să cred că e adevărat. Dacă mi-aş construi o casă, probabil că tot de cărămidă aş vrea să fie", spune Oana Marcu, vizitator al târgului imobiliar Project Expo, unde a fost prezentat noul sistem.

„Românilor le este frică de nou, iar acest sistem este nou pentru noi. Dar în Austria, sistemul pe care îl promovăm este folosit în jur de 30% din piaţă, e un sistem foarte popular. E ca un lego, e foarte uşor de aplicat, se construieşte cu doar patru muncitori, ceea ce face ca mâna de lucru să fie mai ieftină, căci nu are nevoie de utilaje. Casele Velox sunt prefabricate: vin din fabrică, se taie pe loc şi nu impun limite la proiect, poţi să îţi faci casa rotundă, dacă vrei", spune Vasile Camerzan manager general Econom Sisteme de Construcţii. Sunt însă şi români care acceptă ideea unei case modulare, iar specialiştii în domeniu spun că, pe măsură ce vor vedea mai multe astfel de construcţii în România, numărul celor care vor agrea sistemele noi de construcţii va creşte.

„Eu aş încerca. Mă gândesc că economia este suficient de mare încât să merite riscul. Deşi nu sunt sigur că soţia mea ar fi de acord din start, deoarece este mai conservatoare din fire, cred că dacă va aprofunda ideea şi va înţelege avantajele, nu va zice nu", spune Ion Badea, un potenţial client.

Sisteme educative care să încurajeze românii să construiască neconvenţional

„Aceste sisteme vor fi acceptate doar în momentul în care vor realiza eficienţa produselor şi vor realiza partea de preţ care este complet în favoarea acestor produse", mai spune Claudiu Georgescu. Tocmai de aceea, Asociaţia Producătorilor de Materiale de Construcţii din România a decis să implementeze un program educativ prin care să obişnuiască publicul cu acest tip de construcţii modulare.

Ceea ce încearcă cei de la Asociaţie să îi înveţe pe români este că o asemenea casă înseamnă un trai sănătos, în care economia de energie joacă un rol primordial.


Sursa

22 December 2010