Socului este una dintre cele mai bine cotate zone ale cartierului Pantelimon. Construcţiile noi, grija administraţiei locale pentru curăţenie şi modernizare, accesul facil la orice mijloace de transport în comun, precum şi la centre comerciale şi de agrement, toate transformă Socului într-un mini-oraş de sine stătător.

25972-soseaua_pantelimon.jpgZona Socului este una dintre cele mai noi din cartierul Pantelimon, a cărui construcţie a început din anul 1965. Astfel, pe lângă avantajul faptului că blocurile sunt ridicate cu mult după cutremurul din 1977, calitatea construcţiilor este sporită de grija pe care autorităţile o acordă în continuare acestor blocuri.

„Socului, spre deosebire de zonele vecine (de exemplu Diham, Delfinului etc.), este, în majoritate, construit şi dat în folosinţă în perioada 1980-1986. Datorita acestui fapt nu sunt blocuri înscrise pe listele clădirilor cu risc seismic şi au un aspect decent, fiind în plin proces de anvelopare”, arată Alina Simion, consilier imobiliar Sud Est Imobiliare.

Garsonierele au preţuri care pornesc de la 28.000 euro

Oferta este variată, în zonă sunt blocuri cu un regim mic de înălţime (patru etaje), dar se găsesc şi construcţii cu opt sau zece niveluri. Cele mai multe dintre ele au structura de beton, cu pereţi interiori din BCA şi gradul I de confort. Preţurile variază în funcţie de preferinţele clienţilor, astfel:

  • Garsonierele  au o suprafaţă construită cuprinsă între 28 şi 33 mp, la un preţ mediu de 1.000 euro/mp
  • Apartamentele cu două camere au o suprafaţă construită cuprinsă între 52 şi 60 mp, la un preţ mediu de 970 euro/mp
  • Apartamentele cu trei camere au o suprafaţă construită cuprinsă între 65 şi 80 mp, la un preţ mediu de 940 euro/mp
  • Apartamentele cu patru camere au o suprafaţă construită cuprinsă între 90 şi 100 mp, la un preţ mediu de 910 euro/mp

„Pantelimonul de la Iancului, este mai scump. Cu cât ne îndepărtăm, peţurile scad, pot fi şi cu 10% mai mici. Oamenii caută în mod special zona mai apropiată de Iancului", arată Tiberiu Bobaru, director City Invest Imobiliare.

Administraţia locală are o grijă deosebită de zona Socului

Preţurile sunt deci accesibile, dar nu intră în categoria celor mai ieftine din oraş, datorită avantajelor pe care le aduce zona. Tocmai de aceea, locuitorii sunt în general din clasa medie sau medie superioară. Cei care caută să se mute în Socului sunt atraşi de accesul facil faţă de orice, de la centrul oraşului la magazine de proximitate.

„Socului este o arteră principală a cartierului Pantelimon, ce face legătura dintre Piaţa Delfinului şi Bulevardul Basarabia, ceea ce face ca această zonă să fie permanent curată şi îngrijită, cu facilităţi economico-sociale la orice pas: o mulţime de magazine alimentare, policlinici, farmacii - atât cu program normal cât şi non-stop, magazine, bănci, poştă, biserici, şcoli, liceu, birouri notariale şi de traduceri, cabinete veterinare, saloane de înfrumuseţare, terase, locuri de joaca pentru copii etc.”, continuă Alina Simion.  

Singura carenţă a zonei era până acum lipsa metroului. Totuşi, aceasta era suplinită cu succes de mai multe linii de tramvai, autobuz şi troleibuz. De acum însă, se poate vorbi despre viitoarea staţie de metrou Delfinului/Chişinău, care va fi funcţională odată cu Magistrala 5.

CITEȘTE ȘI Zona Beller: Dorobanţiul pe care şi-l pot permite şi cei care nu au bugete premium

 

 

9 August 2012