România nu are nicio clădire verde şi nici la construcţiile eficiente energetic nu stă mai bine, în ciuda legislaţiei promulgate deja de câţiva ani, care prevede că imobilele ridicate după anul 2007 să fie eficiente energetic.

http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/868080/Situatia-cladirilor-verzi-in-Romania-e-cam-albastra-/O directivă europeană setează ca termen limită anul 2018 dincolo de care nu va mai fi permisă construcţia clădirilor energofage.

O ţintă şi mai apropiată este anul 2010, când nicio clădire nu va mai putea fi vândută dacă nu deţine un certificat energetic, adică o dovadă a consumului de energie pe care-l are.

Ca să impulsioneze intrarea românilor în rândul lumii preocupate de protecţia mediului şi economisirea resurselor, Consiliul Român pentru Clădiri Verzi (Romania Green Building Council - RoGBC), împreună cu WWF Programul Dunăre-Carpaţi România, Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNDP) şi Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC) au semnat azi, 17 septembrie 2009, o scrisoare de poziţie privind măsurile ce ar trebui luate pentru a încuraja eficienţa energetică.

Documentul sugerează autorităţilor române să stimuleze investiţiile inteligente în clădiri verzi, adică în acele construcţii care au ventilaţie naturală, pereţi izolaţi, ferestre cu performanţe ridicate de izolare, dar şi luminatoare care să permită pătrunderea luminii naturale, sisteme de încălzire radiantă, sisteme de umbrire care să împiedice supraîncălzirea vara, sisteme de conservare a apei, de reciclare a deşeurilor şi echipamente electrocasnice eficiente energetic.



Sursa

18 September 2009