China va accelera reformele economice şi va permite flotarea mai liberă a monedei naţionale, într-o încercare de a face creşterea mai sustenabilă şi pentru a proteja ţara de presiunile externe şi de riscurile legate de piaţa imobiliară, a anunţat astăzi premierul chinez Wen Jiabao, transmit AP şi Reuters.

23877-2010-10-06t133244z_572449565_gm1e6a61nyo01_rtrm.jpgOficialul chinez a explicat că decizia de a reduce ţinta de creştere a economiei în 2012 de la 8% la 7,5% a fost necesară pentru a transforma economia şi a crea o creştere mai sustenabilă, ţinând inflaţia sub control.

"Din cauza crizei din Europa şi a declinului pieţei externe, există presiuni negative asupra economiei Chinei. În asemenea condiţii, am redus ţinta de creştere a economiei în special pentru a permite ajustări structurale", a afirmat Wen Jiabao.

Acesta a adăugat: "Vom intensifica reformele legate de rata cursului de schimb, în special prin creşterea fluctuaţiilor în ambele sensuri". Tranzacţionarea pe piaţa din Hong Kong arăta fluctuaţii în ambele sensuri, în aşteptarea aprecierii yuanului, semnalizând că moneda chineză "este posibil aproape de un nivel de echilibru", a adăugat Wen.

Preţurile locuinţelor, departe de un nivel rezonabil

Oficialul chinez a apreciat că preţurile locuinţelor în China sunt departe de a scădea la un nivel rezonabil, iar eforturile de a reduce speculaţiile din sectorul imobiliar trebuie menţinute, altfel există riscul unei bule imobiliare care va afecta economia.

În iulie rata inflaţiei în China a urcat la 6,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani şi mult peste ţinta guvernului de 4%. Wen a menţinut ţinta de 4% şi pentru acest an, iar în primele două luni din 2012 preţurile de consum au urcat la o medie de 3,9% comparativ cu perioada similară din 2011.

China şi-a redus obiectivul de creştere economică fixat pentru acest an la 7,5%, a anunţat săptămâna trecută premierul chinez Wen Jiabao, pe măsură ce autorităţile de la Beijing încearcă să reechilibreze cea de a doua mare economie a lumii.

Cea mai redusă creştere de după 1990

Dacă China va înregistra cu adevărat o creştere de 7,5% va fi cel mai redus ritm de creştere înregistrat după 1990. Comparativ, în 2011 Produsul Intern Brut al Chinei a înregistrat o creştere de 9,2%, după un avans de 10,4% în 2010.

China a înregistrat trei decenii de creştere economică rapidă în principal graţie exporturilor, însă încetinirea economiei globale şi creşterea salariilor în interiorul Chinei ridică semne de întrebare cu privire la continuarea acestei tendinţe. Recent, preşedintele Băncii Mondiale, Robert Zoellick, a declarat că strategia economică a Chinei este nesustenabilă şi a cerut oficialilor de la Beijing să adopte mai multe reforme pentru o economie de piaţă liberă.

 

Sursa

14 March 2012