8436-0-824-100919_picPrimaria Capitalei a dat un tun imobiliar in cazul achizitionarii locuintelor sociale de lux, incheind, in urma cu câteva luni, un precontract de vânzare-cumparare a unor apartamente de la niste afaceristi libanezi, inaintea selectiei de oferte.  Municipalitatea a acontat, astfel, perfectarea afacerii locuintelor  sociale din zona Restaurantului Doi Cocosi, ofertantul fiind o companie imobiliara afiliata cercului de interese al controversatului om de afaceri libanez Mohammad Murad, proprietarul mai multor lanturi hoteliere de pe litoral si al restaurantelor Spring-Time.

O alta afacere similara a fost perfectata de Primaria Capitalei cu firma islandeza Gigant Construct, de la care a cumparat un bloc intreg de garsoniere si apartamente ultradotate, in cartierul Titan. Apartamentele “sociale” au suprafete foarte mari, balcoane incapatoare si sunt prevazute cu climatizare, centrale termice, termopane si, la parter, cu gradini individuale, delimitate printr-un gardulet. Mai mult, fiecare “asistat social” beneficiaza de o parcare moderna, situata la subsolul imobilului proaspat construit .

Primaria Capitalei, prin Administratia Fondului Imobiliar, a organizat, la inceputul acestei saptamâni, o a treia selectie de oferte privind achizitionarea de catre Municipalitate a unui lot de 156 de locuinte sociale de pe piata imobiliara privata. Locuintele sociale se adauga astfel celorlalte 324 de spatii locative achizitionate in acelasi mod de catre Primaria Capitalei. Numai pentru acest ultim lot, Municipalitatea este dispusa sa achite unor constructori privati care activeaza pe piata imobiliara de lux din Capitala suma de 19 milioane de euro. Este, practic, unul dintre cele mai tari tunuri imobiliare date de primarul Adriean Videanu, având in vedere ca respectivele locuinte sociale fac parte din categoria apartamentelor de lux, iar odata intrate in patrimoniul municipalitatii, ele vor fi ocupate de catre „asistatii sociali“ sau de catre anumiti functionari publici, cu chirie subventionata de stat. Una dintre societatile care a vândut deja catre Primaria Capitalei mai multe apartamente de lux este o societate apartinând grupului de firme al unor investitori libanezi, unul dintre ei fiind fratele controversatului Mohammad Murad, in vreme ce al doilea lot, constând in 136 de locuinte ultradotate, a fost achizitionat de la o firma cu capital privat islandez.

Afacerea „locuintelor sociale“ cumparate de pe piata imobiliara de catre Primaria Generala a Capitalei are o istorie relativ simpla, ecuatia constând in modificarea, la inceputul acestui an, a unei Hotarâri a Consiliului General al Municipiului Bucuresti care reglementa legalitatea unor astfel de tranzactii. Astfel, prin HCGMB nr. 18 din data de 18 ianuarie 2007, privind achizitionarea de imobile cu destinatia de locuinte de la persoanele fizice sau juridice, Consiliul aproba achizitionarea acestor imobile prin procedura de negociere care se va desfasura in baza unui caiet de sarcini. „Imobilele cu destinatie de locuinte astfel cumparate vor avea statut de «locuinte sociale» si, dupa caz, de «locuinte de necesitate» si vor constitui domeniul public si proprietatea Municipiului Bucuresti. Acestea vor fi repartizate in conformitate cu prevederile Legii 114/1996, fiind achizitionate din surse bugetare“, se arata in textul respectivei hotarâri.

La articolul 4, Consiliul stipuleaza faptul ca „apartamentele achizitionate sunt destinate persoanelor expropiate, celor evacuate din zona Centrului Istoric sau din imobile ce vor fi supuse lucrarilor de consolidate, precum si pentru situatii sociale temeinic justificate“.

Primaria, clientul constructorilor de penthouse

Surse din cadrul Consiliului General ne-au declarat, sub rezerva anonimatului, ca aceasta Hotarâre reprezinta, practic, trambulina prin care clientela politica a lui Adriean Videanu urmeaza sa fie indestulata cu bani publici de la bugetul Capitalei. Astfel, potrivit Anexei nr. 1, care face parte integranta din prezenta Hotarâre, ofertantului apartamentelor ce urmeaza sa fie achizitionate de municipalitate ii sunt puse conditii de-a dreptul hilare, având in vedere ca este vorba despre niste locuinte sociale. Prima conditie este aceea ca apartamentul trebuie sa aiba destinatia de locuinta si sa corespunda cel putin grupei de confort gradul I. Mai mult, apartamentul ce urmeaza a fi negociat in vederea cumpararii trebuie sa se afle intr-un bloc (imobil) construit dupa data de 1 ianuarie 1980. „In precedenta Hotarâre, modificata in ianuarie 2007, se prevedea faptul ca apartamentele trebuie sa se afle intr-un imobil construit de catre statul român dupa 1 ianuarie 1980, insa aceasta prevedere a constructorului a fost indepartata, pentru a lasa loc liber cumpararilor din bani publici a buildingurilor ridicate de marile societati imobiliare din Capitala“, au precizat sursele citate. In fine, o a treia conditie prevede ca apartamentul supus negocierii in vederea cumpararii lui sa fie liber si degrevat de orice sarcini si sa nu faca obiectul unui litigiu, interdictii la vânzare si ipotecat catre persoane fizice sau juridice.

«Asistatii sociali», cazati in apartamente de lux ultramoderne
Astfel, potrivit surselor din cadrul Consiliului General al Municipiului Bucuresti, la inceputul acestui an, municipalitatea a achizitionat 50 de apartamente de lux in complexul imobiliar din strada Gura Siriului nr. 67-69, complex edificat de catre societatea imobiliara Gigant Construct, iar oferta depusa de aceasta societate inaintata Municipalitatii era de 136 de astfel de locuinte. Preturile vehiculate in oferta frizeaza absurdul, având in vedere ca, pentru un apartament cu doua camere in suprafata utila cuprinsa intre 114 mp si 116 mp, constructorul percepea suma de 78.000 – 107.000 euro, la care se adauga si câte un loc de parcare subteran in valoare de 10.500 de Euro. Apartamentele cu trei camere, in suprafata utila cuprinsa intre 127 mp si 150 mp, aveau preturi de 141.000 de euro. Fiecare apartament este prevazut cu o terasa in suprafata de 17 mp, iar apartamentele situate la parter au fiecare câte o gradina imprejmuita in suprafata de aproximativ 30 mp.

Precontractul –o dedicatie pentru ofertantul agreat

Municipalitatea a mai incheiat, la inceputul lunii iulie, un precontract de vânzare-cumparare cu clauza de cumparare de garsoniere si apartamente de lux de la un alt operator de pe piata imobiliara. Este vorba despre un lot de 188 de locuinte amplasate in complexul imobiliar Rubin Stein, apartinând grupului de firme Stein Construct Imob SRL, controlata de mai multi libanezi, apropiati ai controversatului Mohammad Murad. Astfel, potrivit acelorasi surse, oferta acestui agent economic pentru Primaria Capitalei arata in felul urmator: o garsoniera, in suprafata utila de 44 mp, costa 45.000 de euro; un apartament cu doua camere, in suprafata utila de 61,9 mp, costa 167.000 de euro; un apartament cu trei camere in suprafata utila cuprinsa intre 100 mp si 114 mp costa intre 133.000 si 145.000 de euro, iar un apartament cu patru camere, in suprafata utila cuprinsa intre 97 mp si 141 mp costa intre 122.000 si 188.000 de euro.

Potrivit Legii locuintei nr. 114/1996, la art. 41, locuinta sociala se realizeaza cu respectarea suprafetei utile si a dotarilor stabilite în limita suprafetei construite, potrivit Anexei nr. 1 la prezenta lege. Aceste suprafete sunt de 58 mp pentru o garsoniera, 81 mp pentru un apartament cu doua camere, 102 mp pentru un apartament cu trei camere si 115 mp pentru un apartament cu paru camere.

Legea locuintei, calcata in picioare de Municipalitate

Locuintele sociale si locuintele de necesitate au caracteristici bine definite in Legea locuintei nr. 114/1996. Astfel, la Art. 2 (c), prin locuinta sociala se intelege locuinta care se atribuie cu chirie subventionata unor persoane sau familii a caror situatie economica nu le permite accesul la o locuinta în proprietate sau inchirierea unei locuinte în conditiile pietei. La litera (f), se prevede ca locuinta de necesitate este locuinta destinata cazarii temporare a persoanelor si familiilor ale caror locuinte au devenit inutilizabile in urma unor catastrofe naturale sau accidente sau ale caror locuinte sunt supuse demolarii in vederea realizarii de lucrari de utilitate publica, precum si lucrarilor de reabilitare ce nu se pot efectua in cladiri ocupate de locatari.

La Art. 31, legea prevede ca chiria practicata pentru locuinte va acoperi cheltuielile de administrare, intretinere si reparatii, impozitele pe cladiri si pe teren, precum si recuperarea investitiei. Nivelul maxim al chiriei pentru locuintele aflate în proprietatea statului se stabileste prin lege speciala. La Art. 32, „locuintele sociale se repartizeaza de catre consiliile locale pe baza criteriilor stabilite anual de acestea, în conditiile prevederilor prezentului capitol, si de ele pot beneficia, in ordinea de prioritate stabilita de consiliile locale, urmatoarele categorii de persoane: tinerii casatoriti care au fiecare vârsta de pâna la 35 de ani, tinerii proveniti din institutii de ocrotire sociala si care au implinit vârsta de 18 ani, invalizii de gradul I si II, persoanele handicapate, pensionarii, veteranii si vaduvele de razboi“.

Negocieri cu garantii de nimic, tinute la secret

Asadar, prevederile legii nu au fost respectate odata cu achizitionarea respectivelor locuinte sociale de lux. Aceleasi surse din cadrul Consiliului General ne-au mai precizat ca, la inceputul acestei saptamâni, Municipalitatea a mai purtat negocieri pentru achizitionarea unui alt lot de 156 de astfel de locuinte. Negocierile s-au purtat, luni, la sediul Primariei, iar locunitele ce urmau a fi achizitionate din bugetul municipalitatii trebuiau sa fie garsoniere si apartamente cu 2-4 camere, cu o suprafata minima a terenului de 100 mp, care sa aiba utilitati (gaz, curent electric, apa/canal sau fosa septica), sa aiba acces direct din strada, sa aiba gradul de confort I si sa fie construite dupa 1980. Garantia de participare a fost constituita sub forma unei scrisori de garantie bancara sau depunere in numerar la casieria Primariei Capitalei. Astfel, pentru vânzarea unei garsoniere, ofertantul a depus o garantie de 300 de RON, pentru un apartament cu doua camere de 500 RON, pentru un apartament cu trei camere de 700 RON, iar pentru un apartament cu patru camere de 900 RON. Desi negocierile au avut loc luni, pâna la aceasta ora, Municipalitatea nu a dat publicitatii rezultatul concursului de oferte si nici societatile care au participat la aceste negocieri.

Constructii opulente pentru «asistati» la marginea cartierului Titan

Una dintre societatile care au incheiat afaceri de vânzare cumparare de apartamente cu Primaria Capitalei este Gigant Construct SRL. Societatea, infiintata in martie 2005, se ocupa de constructii de cladiri si lucrari de geniu civil, avându-i ca actionari pe islandezii Smarason Jon-Valur (25%), Jonsson Jonas Andres Por (16,3%), Ragnarsson Sigurdur Hjalmar(25%), Jonatansson Sevinn (8,7%), românul Constantin-Corneliu Serban (5%) si firma islandeza Jbo EHF (20%). Potrivit site-ului Gigant Construct, Complexul Rezidential Gura Siriului, unde au fost cumparate de catre Primaria Capitalei locuintele sociale si de necesitate, reprezinta un imobil de apartamente din categoria medie-superioara aflat pe o suprafata de 2.700 mp si insumând peste 9.000 mp construiti. Proiectul constituie o cladire cu cinci etaje cu apatamente având suprafete nete cuprinse intre 65 si 100 mp. Locatarii beneficiaza de o parcare subterana, doua lifturi spatioase care pornesc din garajul subteran, iar fiecare apartament de la parter are propria gradina delimitata printr-un gardulet. Dotarile nu au nicio legatura cu ceea ce se intelege printr-o locuinta sociala, intrucât fiecare apartament are sisteme de climatizare, centrala termica si contorizare, iar finisajele sunt de cea mai buna calitate.

Videanu: «Vreau sa cresc standardul de viata al bucurestenilor»

Prins cu mata in sac de consilierii generali ai opozitiei, primarul Capitalei a declarat pe 3 septembrie: „Nu vreau sa transform Bucurestiul într-un oras social, ci sa cresc standardul de viata. Bucurestiul are nevoie de un anumit standard de viata, iar eu ma voi opune permanent ideii de construire de locuinte sociale în Bucuresti“. Ca si cum apartamentele din ansamblul RubinStein Residence ar fi locuinte sociale, si nu high-class. La asemenea „locuinte sociale“, de minimum 87 de metri patrati la doua camere, cu toate dotarile, suntem convinsi ca majoritatea bucurestenilor s-ar inghesui si ar abandona cutiile de chibrituri pe care le detin de pe vremea comunistilor pentru a face un schimb. Termenul de locuinte sociale este bine incadrat de legile in vigoare si descrie mai degraba apartamentele ceausiste confort II. Ceea ce a cumparat Videanu pe Soseaua Bucuresti-Targoviste se cheama apartamente de lux. Blocurile au fiecare piscina, exista chiar si o imensa fantana arteziana la intrare. Pe scarile blocului este pusa marmura italieneasca, ca de altfel pana si in balcoanele apartamentelor, adevarate terase.

Afacere libaneza platita de la bugetul Municipalitatii

O a doua afacere imobiliara perfectata de Primaria lui Adriean Videanu este cumpararea a asa-ziselor apartamente sociale in complexul rezidential Rubin Stein, complex amplasat pe Soseaua Bucuresti-Târgoviste la numarul 16, in apropierea Restaurantului Doi Cocosi. Complexul este compus din doua blocuri S+P+4, fiecare cu câte trei scari, cu apartamente cu 2, 3 si 4 camere. Apartamentele sunt, de asemenea, de lux, iar imobilele au in curtea interioara o piscina, iar la subsol au prevazute garaje subterane. Finisajele sunt de ultima ora, respectiv parchet, termopan, usi metalice de acces, la care se adauga inclusiv cablarea pentru TV si telefonie.

Complexul Rubin Stein a fost construit de catre firma Stein Construct Imob SRL, infiintata la 21 iunie 2006 si care se ocupa cu constructia de cladiri si lucrari de geniu civil. Societatea are doi asociati libanezi, Morad Haydar Hassan (95%) si Mohd-Halimeh Abdulkadir (5%). De fapt, Stein Construct Imob este o societate apartinând grupului de firme al fratelui controversatului om de afaceri Mohammad Murad, Mrad Ahmed. Acesta din urma este actionarul majoritar al fabricii de conserve Glina SA, in care detine, prin firma Sima Prod, 97% din actiuni. Mrad Ahmed este administratorul SC Glina SA, alaturi de Morad Haydar Hassan, Marian Rusu, Adriana Florentina Meianu, Cornel Diburu Bran si Mircea Stefan Matei.

Iata, asadar, cine face afaceri imobiliare cu Primaria Capitalei. Mrad Ahmed, nascut la 5 noiembrie 1959, in Atroun-Liban, este asociat atât cu fratele sau, Mohammad Murad, cât si cu alti conationali in binecunoscutul lant de fast-food-uri Spring Time, cum ar fi Spring Prod Com SRL, Spring Time Holding SA, Spring Trans 2000 SRL. De asemenea, o alta afacere a libanezului este lantul hotelier Perla Majestic Group, din care fac parte Complexul Majestic, Complexul Perla, Complexul Select, toate din Mamaia, Complexul Coral Beach, din Navodari, Complexul Majestic din statiunea Jupiter, Complexul Majestic din Olimp si Hotelul Hebe din Sângeorz-Bai.

Sursa

12 September 2007