Shanghai este cel mai mare şi cel mai „occidentalizat” oraş din China, o metropolă modernă, în care s-a construit febril în ultimii ani, astfel că centrele comerciale de dimensiuni impresionante şi zgârie-norii eleganţi nu mai reprezintă un motiv de uimire pentru localnici. Motor economic al Chinei, a devenit în timp un fel de centru internaţional al Chinei de Est, în toate domeniile, nu numai în afaceri.

25851-shanghai_homepage.jpgÎn ultimele două decenii, Shanghai s-a extins cu repeziciune, fiind printre oraşele cu cea mai rapidă dezvoltare din lume. Înainte de 1992, Beijing capta majoritatea investiţiilor, iar Shanghai era doar un oraş sărac şi relativ nedezvoltat, deşi în anii ’30 avusese o puternică influenţă pe plan internaţional. Dar primarul oraşului s-a ambiţionat să transforme Shanghaiul în unul dintre „centrele financiare importante pe plan mondial”, iar astăzi este cel mai dezvoltat oraş din China, contribuind cu 20-25% la bugetul naţional total. Ritmul creşterii economice anuale este uimitor, de peste 15%, iar anul trecut, PIB-ul metropolei s-a ridicat la 297 miliarde dolari.

Cum creşterea economică se reflectă fără de greş în piaţa imobiliară, nu este de mirare faptul că Shanghai este un uriaş şantier de construcţii, cu sute de zgârie-nori. Cartierul Pudong este zona cu cele mai multe construcţii moderne, deoarece aici îşi au sediul numerioase companii high-tech şi instituţii financiare.

Oferta de locuinţe în Shanhai este vastă, de la garsoniere modeste la vile luxoase

Shanghai în sine se întinde pe o suprafaţă vastă, dar centrul Shanghia este format din două zone principale – Pudong şi Puxi, separate de râul Huangpu. O metropolă cu adevărat fascinantă, Shanghai atrage turişti din întreaga lume, nu puţini fiind cei care decid să se stabilească aici pe termen nelimitat. Cei care aleg să locuiască în Shanghai vor găsi numeroase proprietăţi disponibile, de la apartamente nepretenţioase la ville luxoase. Cele 25852-shanghai_pudong_puxi.jpgmai populare cartiere printre expaţi sunt French Concession, Changning, Luwan sau Xuhui.

Preţul mediu al apartamentelor, conform Numbeo:

  • Apartament central – 7.150 dolari/mp
  • Apartament semicentral – 3.350 dolari/mp

Cetăţenii străini primesc dreptul de a-şi achiziţiona o locuinţă în Shanghai numai după ce demonstrează că au lucrat în Republica Populară Chineză cel puţin un an. În afară de costul locuinţei, potenţialii clienţi trebuie să aibă în vedere un cost adiţional de circa 1,5% din valoarea proprietăţii, reprezentând taxe şi impozite.

Clienţii care vor să închirieze un apartament trebuie să ateste că lucrează în Shanghai

25853-shanghai.jpgShanghai este un important centru economic şi financiar, una dintre cele mai vizitate destinaţii asiatice atât de turiştii de afaceri cât şi de vizitatorii în vacanţă, astfel că oferta de locuinţe de închiriat în regim hotelier este uriaşă. Cele mai multe aparthoteluri sunt complet mobilate şi utilate cu produse de ultimă tehnologie.

Valoarea medie a chiriei, conform Numbeo Cost of Living:

  • Apartament cu un dormitor – central: 800 dolari/lună; semicentral: 450 dolari/lună
  • Apartament cu trei dormitoare – central: 1.730 dolari/lună; semicentrla: 940 dolari/lună

Chiriaşii care doresc să petreacă o perioadă mai lungă în Shanghai trebuie să demonstreze că lucrează în oraş şi să semneze un contract pe minimum şase luni. Aceste reguli nu se aplică turiştilor care doresc să închirieze o locuinţă pe o perioadă scurtă.

CITEŞTE ŞI: În New Delhi, segmentul rezidenţial înregistrează cele mai însemnate creşteri de preţ din India

 

 

4 August 2012