Cine vrea să-şi cumpere o locuinţă prin programul „Prima casă" trebuie să aibă răbdare, să ia în calcul şi multe comisioane şi să facă precontractul pe o perioadă de aproximativ 2 luni.

Foto:i.ehow.comAcestea sunt sfaturile cititorilor IMOPEDIA.ro, care au trecut prin tot ceea ce presupune acordarea unui credit prin programul iniţiat de guvern.

Astfel, după ce cumpărătorul aduce la bancă actele necesare (adeverinţe de salariu, precontract, declaraţie la notar că nu are proprietăţi, evaluarea imobilului şi toate copiile dupa acte) aşteaptă ca banca să analizeze dosarul şi să dea un verdict.

 „Am aşteptat două săptămâni până au binevoit cei de la bancă să analizeze dosarul, am primit pre-acceptul lor, apoi l-au trimis la Fond.  După 5 zile ne-a venit răspunsul că Fondul a aprobat împrumutul", povesteşte Adina, din Codlea, o cititoare a IMOPEDIA.ro.

În acest moment se semnează contractele, iar cumpărătorul trebuie să depună dobânda pe trei luni, dar şi să plătească un comision băncii care a analizat dosarul.

 „Am depus dobânda pe trei luni (în cazul nostru 316 E) şi comisionul băncii că ne-a verificat în baza de date (110 ron), apoi au trimis aceste contracte iar la Fond şi acum suntem în faza când aşteptăm să vină iar contractul semnat de Fond. Azi avem 5 zile de când stăm în stres şi nu a venit niciun răspuns.  După spusele celor de la bancă, contractul vine semnat şi se întoarce iar la Fond prin poştă şi abia apoi Fondul varsă banii în cont", scria Adina, care împrumută bani de la BRD.

 

Dacă totul e în ordine, cam după o lună, o lună şi jumătate de la depunerea actelor, Fondul trimite factură pentru comisionul de 0,37% din suma care urmează să fie împrumutată.

Moment în care cumpărătorul poate răsufla uşurat: mult a fost, puţin a mai rămas până îşi va primi banii pentru prima casă.

Mai multe amănunte din discuţia Adinei cu alţi cititori IMOPEDIA găsiţi AICI.

 

26 August 2009