Care sunt regulile de bază, atunci când amenajăm o casă? Ce stiluri se „poartă" şi care ni se potrivesc? Ce schimbăm, atunci când ne dorim un aer nou, al casei vechi, fără costuri prea mari?

15085-mugur_kreiss.jpgMugur Kreiss, designer colaborator al revistei Domus a răspuns la aceste întrebări şi a trecut în revistă toate stilurile actuale, folosite în decorarea caselor din România, în cadrul emisiunii radio Casa Perfectă de la RFI.

- Care sunt regulile de bază atunci când amenajăm casa, ce stiluri se poartă şi cum le alegem pe cele care ni se potrivesc?

- Prima regulă este să gândeşti bine funcţiunile pe care le atribui fiecărei încăperi şi, mai ales, logica înlanţuirii acestora. Cu alte cuvinte, trebuie să stai încă o dată să îţi închipui cum vrei să trăieşti în spaţiul respectiv (prima dată se presupune că ai făcut-o când ai discutat cu arhitectul despre proiectul locuinţei sau ai cumpărat apartamentul şi ţi-a plăcut).

Pentru asta, trebuie să fii atent la fluxurile de circulaţie, căci altfel, ştii cum se spune, "drumurile te omoară". Un traseu logic al deplasării tale prin spatţu îţi va da aproape automat soluţia mobilării camerei, îţi va indica locul fiecărei mobile principale. Până aici e simplu. După ce faci acest lucru, adaugă şi restul pieselor de mobilier, cele care acompaniază mobilierul esenţial şi dau farmecul, interiorului.

Ai grijă ca în fiecare încăpere să existe un obiect-vedetă. Acesta va atrage imediat atenţia şi, dacă vrei o comparaţie, va juca rolul unei bijuterii discrete pe o rochie simplă.

LUMINA

Fii atent la iluminarea artificială, stabileşte locul fiecărei lustre, lampadar, veioze sau aplice îţi doreşti, pentru ca atunci cand interiorul tău este mobilat să nu te trezeşti că nu ai lumină unde trebuie. În afară de iluminatul general al încăperii, ai grijă şi la cel zonal, specializat (cum ar fi corpurile de iluminat pentru citit, cele care te ajută să vezi bine blatul de lucru din bucătărie sau cele care datorită cărora lucrezi confortabil la birou.

CUM ALEGI STILUL DE AMENAJARE?

Există "stiluri la modă" /wenge, de exemplu, care a circulat mult în ultimii zece ani, provensale -importat in ultimii ani, minimalist, clasic, rustic şi scandinav - impus de un anume mare retailer de mobilier si decoratiuni.

Ai mai degrabă grijă să alegi stilul care ţi se potriveşte şi nu cel pe care îl dictează trendul. Trendurile vin şi se duc, de aceea sfatul meu este să nu respecţi un trend sută la sută. Trendul trebuie să îţi aducă în locuinţă ceea ce aduc condimentele în mâncare, adică un plus de savoare, aşadar aplică trendul cu moderaţie.

Nu cred că există oameni care îşi renovează casa o dată la un an sau doi doar de dragul unei tendinţe, căci altfel ce ne-am face? Am trăi într-un perpetuu şantier!

COLAJE DE FOTOGRAFII

Şi, a propos de stilul care ţi se potriveşte, sfatul meu este următorul. Dacât să mergi prin magazine şi să vezi "reţetele" pe care ţi le propun show-room-urile acestora (şi care te vor face să ai o casă aproape la fel cu a altor vizitatori fermecaţi, ca şi tine, de soluţia văzută în magazin), mai degrabă răsfoieşte reviste, multe reviste, româneşti sau străine, cu cât de variate, cu atât mai bine şi taie din ele fotografii sau porţiuni de fotografii care îţi trezesc sentimente plăcute. Poate să te farmece o combinaţie de culori sau modul în care un tablou relaţionează cu obiectele de mobilier alăturate, modul cum filtrează lumina o perdea sau o poliţă pe care este aranjată o colecţie de obiecte similară cu a ta... In fine, ideea este să simţi un fluturaş în stomac, cât de mic ar fi. Pune toate aceste decupaje într-o cutie şi uită-te la ele câteva zile, alegând din ele doar ceea ce îţi place cu adevărat. Abia atunci e momentul să porneşti la vânătoare, singur sau însoţit de un designer de interior, ca să-ţi alegi culorile zugrăvelii, obiectele de mobilier, materialele textile şi accesoriile. Nu te sfii să îţi pui amprenta personală pe spaţiul locuintei, că doar tu locuieşti acolo, nu designerul sau prietena cea mai bună care te sfătuieşte.

DESPRE STILURI

STILUL SCANDINAV - impus la începutul secolului 20 de către Cal Larsson, acest stil are ca pornire culorile neutre ale peisajelor nordice. Iernile lungi din Suedia, Norvegia, Danemarca au determinat apariţia unui stil aerisit şi luminos, care să compenseze lipsa luminii soarelui. Stilul scandinav foloseşte albul în toate variaţiile sale, de la cea mai strălucitoare nuanţă până la cea mai stinsă, foloseşte ecru-uri, bejuri deschise, grejuri, bleu-uri, nuanţele deschise ale lemnului. Pentru accente se foloseşte roşul aprins, care contrastează dramatic cu paleta neutră de care vorbeam mai înainte. Se poate interveni şi cu albastru şi galben.

Pentru a "încălzi" interiorul scandinav, se folosesc ţesături în nuanţe naturale şi din fibre naturale ca bumbacul şi inul, simple, în dungi sau carouri. Nici patternurile florale nu sunt lăsate la o parte, de obicei preferându-se a fi discrete, pe fond alb.

Mobilierul foloseşte un amestec de linii drepte şi curbe, realizat din esenţe "blonde" sau albite (în genul lemnului găsit pe malul mării, albit de soare şi apa sărată) sau în tente bleu, galben pal sau chiar alb patinat.

Ca detalii arhitecturale trebuie să amintesc mulurile prezente la pereţi şi tavane şi pardoselile din lemn masiv, în nuanţe deschise sau albite.

Accentele sunt date de candelabre strălucitoare, dar şi de veiose şi lampadare cu abajururi din materialele textile despre care am vorbit deja. Dintr-un interior scandinav nu trebuie să lipsească oglinzile, tot în ideea accentuării luminii.

STILUL RUSTIC CONTEMPORAN

Combină cele două stiluri care îi dau numele. Aici, rolul decisiv îl au obiectele de mobilier şi cele decorative rustice. Nu trebuie să ne ferim, ba chiar este de dorit, să includem în décor obiecte tradiţionale româneşti. Gândiţi-vă la o ladă de zestre pe post de masuţă de cafea sau o colecţie de farfurii ţărăneşti care acoperă un întreg perete şi constituie elementul de impact al unui living.

Aceste accente complimentează perfect obiectele de mobilier contemporane şi "încălzesc" răceala şi rigurozitatea formelor acestora din urmă.

Combinaţii neaştepptate,precum cea dintre lemn şi metal sau sticlă şi lemn antichizat pot crea un impact vizual neaşteptat.

STILUL PROVENSAL

Definiţia scurtă: Provence şi stil rustic franţuzesc. Dacă ai în minte imaginea câmpurilor de lavandă nesfârşite şi lumina strălucitoare a soarelui ai intrat deja în atmosferă. Stilul provensal te aruncă imediat în alte timpuri şi decorul este îmbietor şi primitor ca în casa bunicii, unde simţi doar arome de cozonac, scorţişoară şi dulceaţă pusă la fiert.

Culorile sunt variate: galben solar, roşu aprins, ruginiu, verde plin, albastru puternic. Între ele intervin albul, negrul şi nuanţele de gri, dar şi culori neutre din gama bejurilor şi grejurilor.

Foarte importantă este utilizarea materialelor şi finisajelor naturale, pereţii nu trebuie sa fie perfect plani, tavanele sunt aproape întotdeauna împodobite cu grinzi vechi, eventual cu detalii sculptate, pardoseli din lemn sau piatră, punctate de covoare din lână sau bumbac.

Niciunei casa care se vrea cu adevarat provensală nu trebuie să îi lipsească şemineul. El trebuie să fie din piatră sau cărămidă, cu o poliţă din lemn masiv, cu faianţă pictată ce ornează ancadramentul focului.

Mobilierul are influenţe clasice, dacă vrei- este un mobilier de târg, nici prea sofisticat, dar nici simplu.

SABBY CHIC

Îşi are rădăcinile în stilul british country şi foloseşte mobilier în mare parte recuperat, restaurat, antichizat. Nuanţe pale, antichizate îl guvernează, de la lemn şi până la materialele textile. Totul este îndulcit şi păstrat în gama nisipiurilor, bejurilor şi griurilor colorate, cu accente mici de culori pline.

Lemnul mobilierului este vopsit in mai multe straturi care se zăresc unele prin celelalte datorită operaţiilor de antichizare. Husele din materiale textile sunt nelipsite şi cu cât este mai variat patternul, cu atât mai bine.

Aranjamentele florale sunt nelipsite, candelabrele din cristal alăturate celor din fier forjat, aramă sau alama, toate evident patinate.

WENGE

Nu-mi place să vorbesc despre acest aşa-zis stil, care a fost la modă în ultimii ani - acum, slavă Domnului că a apărut stilul provensal care ne scoate din matriţa wenge. A fost confundat cu stilul minimalist, care este cu totul altceva. A fost o adevarată explozie de interioare cu mobilă maro închis (care imita lemnul wenge) şi de pereţi bej, care, dupa părerea mea, creau în casele respective o atmosferă apasatoare, întunecată, care îmi amintea de o cameră de hotel impersonală.

MINIMALISM

Înseamnă simplu din toate punctele de vedere: mod de a mobila, designul obiectelor, simplitatea materialelor textile folosite. Mobilier puţin şi de calitate şi - atenţie! - de orice culoare! Lumină multă, mai ales naturală şi, ca accent, cele mai moderne corpuri de iluminat şi accesorii.

Simplu şi luminos, fără a fi neapărat strălucitor. Pe pereţi postere sau fotografii, ori în compoziţii mici, ori supradimensionate. Alături de mobilierul modern, se pot include şi accente industriale sau chiar rustice, însă discrete şi, mai ales, puţine. Oricum, e foarte greu să-ţi reuşească un asemenea interior, îţi trebuie ani de studiu şi de experienţă.

- Ce schimbăm, atunci când ne dorim un aer nou, al casei vechi, fără costuri prea mari?

Nu este mereu la îndemână să pui un tapet nou sau să zugraveşti şi cu atât mai puţin acum, în lunile de iarnă. Dar nimeni nu te poate împiedica să schimbi accesoriile, sigur nu te va costa o avere si nici nu vei rasturna casa cu josul in sus.

Mergi in magazinele de tesaturi si alege materiale noi pentru draperii, pentru cuverturi şi perniţele-fantezie. Nu o să-ţi vină să crezi ce repede schimbă aerul încăperii astfel de intervenţii. Ai grijă să nu sari calul în ceea ce priveşte alegerea culorilor, căci prea multe culori vor da un aer de bazar casei tale.

Aici intervin cu un alt sfat: amenajează-ţi casa în culori neutre - bejuri, cremuri, nisipiuri, griuri, combinate cu alb, negru şi accente date de nuanţele lemnului şi ale pietrei. Având drept bază această paletă, poţi alege orice accent de culoare tare îţi doreşti, fără a-ţi fi teamă că va fi prea mult.

Pregateşte câteva seturi de draperii, pernuţe decorative şi cuverturi pentru fiecare sezon, astfel vei fi în ton cu anotimpul fără mare cheltuială şi cu efect maxim.

- În ce buget?

Că a venit vorba despre cheltuieli, trebuie să ştii că poţi vizita magazine diferite, în funcţie de bugetul pe care îl aloci transformării. Există magazine cu materiale ieftine, de exemplu unul pe cheiul Damboviţei, între Hanul lui Manuc şi Podul Izvor, unde găseşti metraje la 10 lei metrul sau chiar mai puţin. Poţi merge la IKEA sau alte magazine similare, unde găseşti materiale cu 25 lei pe metru sau în raioanele specializate din magazine de bricolaj ca Bricostore, Hornbach, Mr. Bricolage sau Praktiker, unde gaseşti de cumpărat şi materiale mai ieftine, de 40-50 lei/metru, dar şi mai scumpe, de câteva zeci de lei pe metru. Sigur vei găsi ceva pe gustul tău. Dacă vrei însă ceva cu adevărat special, mergi la KA International, unde te desfeţi cu materiale splendide, însă cu preţuri pe masură, aşa cum găseşti şi în magazinul Picasso.Una peste alta, ai de unde alege. Important este să nu cumperi primul material găsit, ci să ceri eşantioane pe care să le compari între ele şi - FOARTE IMPORTANT - să le duci acasă şi să le vezi la lumina care există în locuinţa ta. Daca nu poţi face acest lucru, fă tot posibilul să le vezi afară, la lumina zilei. Orice bec sau neon din magazin alterează foarte tare perceperea culorii şi e păcat sa ai surprize abia cand ajungi acasă cu balotul, când nu mai e nimic de făcut.


16 November 2010