0-758-dsc02918.jpgLitoralul românesc se dezvoltă într-un ritm rapid, cea mai spectaculoasă creştere înregistrându-se pe segmentul construcţiilor rezidenţiale. Doar în ultimul an, preţurile apartamentelor noi au crescut cu 30%, iar cele ale terenurilor cu 100%. 

 Terenurile sunt cele mai „fierbinţi” investiţii de la malul mării, preţurile lor crescând ca voinicul din poveste. Această efervescenţă s-a declanşat după descoperirea afacerii cu apartamente în ansambluri noi, numărul lor fiind de zece ori mai mare decât anul trecut. Reclama agresivă a developerilor şi zecile de bannere de pe bulevardele din staţiuni sau din ziarele locale te fac să te simţi ca într-o staţiune din Turcia sau Spania. Spre deosebire de aceste pieţe, în România, şi implicit pe litoralul românesc, preţurile apartamentelor noi sunt încă mici. Cele mai căutate de investitori sunt zonele din perimetrul Mamaia - Mamaia Sat şi Năvodari, fiind şi cele mai scumpe la terenuri.

Aici, oferta este foarte variată, existând în lucru mii de apartamente, unele dintre acestea aflate în stadii avansate de finisare. În timp ce investitorii veniţi din alte localităţi sau din străinătate cumpără garsoniere şi apartamente noi cu vedere la mare, constănţenii stau pe gânduri şi preferă să investească în terenuri. De locuit permanent este greu într-un astfel de bloc de vacanţă, în condiţiile în care majoritatea vecinilor vor folosi apartamentele doar sporadic. De aceea, opţiunea cea mai la îndemâna constănţenilor este cumpărarea unui apartament vechi sau construirea unei case în regie proprie, într-o zonă în dezvoltare, dar cât mai aproape de oraş, chiar dacă nu are neapărat vedere la mare. 

Ansamblurile noi totalizează peste 7.000 unităţi

 

 În acest număr, vă prezentăm 31 de ansambluri aflate în lucru sau în fază de proiect, cu aproximativ 7.000 de apartamente şi 582 case. Foarte rar, preţurile scad la 50.000 euro, cele mai multe locuinţe pornind de la 80.000 euro şi ajungând la câteva sute de mii de euro. De remarcat că în ceea ce priveşte designul, clădirile noi rivalizează cu complexele turistice şi de vacanţă din alte ţări, observându-se o creştere a calităţii faţă de anii trecuţi. În ceea ce priveşte vilele din mini-cartierele rezidenţiale, numărul lor este mai mic decât cel al apartamentelor. Preţurile sunt însă mult mai mari, pornind de regulă de la 200.000 euro, cu tot cu TVA, şi ajungând la 1 milion de euro, potrivit datelor agenţiei imobiliare locale Mereu Activ.În perspectivă, preţurile vor creşte în continuare cu cel puţin 15-20% pe an. Staţiunile bulgăreşti, o alternativă şi mai ieftinăVecinii noştri au o mai mare experienţă în ceea ce priveşte vânzarea proprietăţilor către străini. Ceea ce în România se întâmplă astăzi, la bulgari povestea se derula la începutul anilor 2000, între 2001 şi 2004.Oferta este acum atât de mare, încât preţurile se pastrează în limite rezonabile, iar developerii oferă foarte multe facilităţi când promovează un ansamblu nou.

 

Proiectul din imagine, de exemplu, denumit Emberli, se găseşte într-o zonă turistică nouă, în localitatea Lozenets, la sudul coastei Mării Negre. La cele 116 apartamente de vânzare, cu preţuri cuprinse între 27.925 euro şi 310.000 euro, se adaugă un magazin cu circuit închis, locuri de parcare, recepţie permanentă, restaurant propriu, loc de joacă pentru copii şi două piscine. De asemenea, există varianta cumpărării apartamentelor complet mobilate şi echipate. Bulgarian Properties, firma care se ocupă de vânzarea lor, susţine că pentru rezervare este nevoie doar de 5% din preţ. Mai multe detalii despre proprietăţile bulgăreşti şi condiţiile în care pot fi cumpărate găsiţi în materialul despre oraşul Balcic, o localitate dragă românilor.

 

Sursa:

Revista PLANUL CASEI MELE, august

 Maria Seder Neda

21 August 2007