Aproape jumătate din directorii marilor companii de servicii financiare globale intenționează să realizeze achiziții, în următoarele 12 luni. Fuziunile și achizițiile din sfera serviciilor financiare vor fi dominate de sectorul bancar și piețele de capital. Ce crește interesul executivilor pentru activitatea de tranzacționare? Perspectiva optimistă asupra economiei globale, subliniază specialiștii.

37615-servicii_financiare.jpgDomeniul serviciilor financiare globale va avea un an cu activitate intensă, estimează specialiștii, întrucât aproape jumătate dintre directorii acestor companii intenționează să realizeze achiziții în următoarele 12 luni. Potrivit unui sondaj bianual realizat de compania EY, care sondează opiniile a peste 1.600 de directori executivi din companii mari din întreaga lume, sectorul bancar și piețele de capital vor domina fuziunile și achizițiile din sfera serviciilor financiare.

„Activitatea de tranzacționare de pe piața bancară și de pe piețele de capital la nivel global cunoaște un avânt semnificativ, 52% dintre directorii executivi intenționând să efectueze achiziții în următoarele 12 luni, față de doar 29% în 2014”, se arată în raportul menționat.

Creșterea din sectorul serviciilor financiare pe ansamblu este depășită de nivelul de activitate din sectorul bancar și de pe piețele de capital. Perspectiva asupra economiei globale reprezintă unul dintre motivele de creștere a interesului pentru fuziuni și achiziții: 80% din directorii executivi din bănci sunt optimiști, față de 70% cu șase luni în urmă. De asemenea, 78%  dintre aceștia și-au exprimat încrederea în câștigurile corporatiste.

„Creșterea numărului și a calității oportunităților de achiziție, precum și a probabilității de încheiere a unor tranzacții sporesc gradul de încredere. Marjele comprimate ale ratei dobânzii și presiunea exercitată de reglementările asupra capitalului ar putea duce la noi consolidări în industrie și la vânzări de active, în vreme ce nevoia de a ține pasul cu ritmul inovării accelerează achizițiile. După ce am fost martorii unei revigorări a activității de M&A în 2014, ne așteptăm ca această tendință să continue să se manifeste puternic pe piață și în 2015", explică Florin Vasilică, Lider al departamentului de Asistență în tranzacții, EY România.

  • 65% dintre executivii din bănci au declarat că își vor axa strategiile de fuziuni și achiziții pe tranzacții transfrontaliere în regiunea învecinată, față de 15% care se vor concentra pe tranzacții interne și 20% care se vor concentra pe tranzacții globale
  • Marea Britanie, India, Germania, Rusia și Africa de Sud reprezintă principalele destinații de investiții pentru sectorul bancar în 2015
  • 59% din activitatea fuziuni și achiziții va fi orientată către investiții inovatoare, care ar putea duce la modificări ale întregului model de business, cum ar fi pătrunderea într-un alt sector industrial

Directorii executivi din asigurări tind către o abordare globală în 2015, 61% dintre ei axându-și strategia de M&A pe tranzacții globale în acest an, față de 27% de la nivelul tuturor sectoarelor de servicii financiare. 39% dintre asigurători intenționează să efectueze achiziții în următoarele 12 luni fie pe plan intern, fie în regiunea imediat învecinată, fie la nivel global. Mediul economic actual face ca achizițiile să devină o opțiune atractivă. Asigurătorii sunt mai optimiști în privința economiei globale, 79% dintre ei având o perspectivă pozitivă, față de 65% cu șase luni în urmă.

Jumătate din managerii de active se așteaptă la creșterea numărului de fuziuni și achiziții

Deși 22% din executivii din managementul bunurilor și al activelor intenționează să efectueze tranzacții în următoarele 12 luni, 50% dintre ei se așteaptă la creșterea numărului de tranzacții. Comparativ, pe ansamblul sectorului de servicii financiare, 46% intenționează tranzacții și 58% se așteaptă la creștere.

„Jumătate dintre executivii din managementul de bunuri și active își axează strategiile M&A pe tranzacții transfrontaliere în regiunea imediat învecinată, cealaltă jumătate având ca țintă tranzacțiile de pe piața internă. Cum piețele globale și clasele de active se găsesc în cicluri economice diferite, investitorii se așteaptă ca managerii de active să urmărească profituri de pe urma investițiilor plasate oriunde există oportunități. Pe măsură ce optimismul legat de economia globală crește și atragerea de bunuri globale pentru dobândirea beneficiilor de scală devine tot mai importantă, ne putem aștepta ca tot mai mulți manageri de active să ia în calcul opțiunea tranzacțiilor”, explică specialiștii EY România.

Nivelul de optimism a crescut simțitor în rândul executivilor din managementul de bunuri și active, cu privire la economia globală – 67% dintre aceștia sunt încrezători în viitor, față de 55%, în urmă cu șase luni. Managerii de active vor ținti inovația: 75% din activitatea de fuziuni și achiziții se va derula în investiții inovatoare, comparativ cu 65% de la nivelul tuturor companiilor din servicii financiare.

CITEȘTE ȘI:

 

29 June 2015