Geamurile termopan au devenit o alegere comună, fie că este vorba despre montarea lor pe construcțiile noi, fie despre înlocuirea geamurilor vechi, cu tâmplărie de lemn. Sunt produse rezistente, cu o durată de viață lungă, motiv pentru care proprietarii tind să neglijeze faptul că și ele au nevoie de lucrări de mentenanță. În lipsa acestor mici reparații, proprietarii pot avea probleme mai mici sau mai mari, de la izolarea termică necorespunzătoare, până la infiltrarea în casă a apei de ploaie.

38564-geam_termopan.jpgGeamurile termopan au însemnat o revoluție pe piața construcțiilor recentă, din România. Posesorii geamurilor cu tâmplărie de lemn, atât de larg folosită în trecut, au trecut fără nicio ezitare la tehnologiile moderne care oferă izolare mai bună pe toate planurile. Cum acestea au o durată de viață foarte lungă, de până la 30 de ani, după montare, proprietarii tind să uite că, între timp, sunt necesare și câteva lucrări de mentenanță. Unele dintre ele pot fi făcute chiar de către proprietari.

Indiferent dacă este vorba despre geamuri termopan cu tâmplărie de PVC sau aluminiu, cea mai frecventă, recomandată sar și neglijată lucrare de mentenanță este întreținerea garniturilor de cauciuc. Acestea sunt cele care etanșeizează, dar din cauza fluctuațiilor de temperatură, cauciucul îmbătrânește, se uzează, uneori chiar se casează. Așadar, pentru o durată de viață cât mai lungă a garniturilor, ele trebuie unse cu o soluție specială, iar acolo unde deja este prea uzat, trebuie să se recurgă la înlocuirea acesteia”, a explicat pentru IMOPEDIA.ro George Tănase, inginer specializat în montare termopane.

Înlocuirea garniturilor este cea mai des recomandată, dar și cea mai neglijată operațiune

O altă operațiune pe care o pot face proprietarii cu minime cunoștințe inginerești, este reglarea feroneriei. Indiferent de cât de bine a fost executată lucrarea inițial, în primii ani, tocul și ramele trec prin mai multe cicluri de dilatare-contractare, motiv pentru care apar inevitabil deformări. Acestea, cumulate cu problemele aduse de garniturile îmbătrânite, pot conduce la infiltrații de apă sau senzația întemeiată că intră vântul în casă. Un alt semnal de alarmă apare atunci când geamurile se închid tot mai greu.

Reglarea feroneriei este o operațiune de dificultate medie. Ea poate fi efectuată cu proprietar, după o bună documentare în prealabil, dar se poate apela și la firma care a executat lucrarea, sau altă firmă de specialitate. Uneori, firmele care au executat lucrarea oferă aceste servicii gratuit, cel puțin în primii ani de la montaj, cât timp garanția este în desfășurare”, continuă George  Tănase.

Defectele de construcție pot conduce la performanțe slabe ale ferestrelor, indiferent de calitatea acestora

În cazuri mai rar întâlnite, din cauza montajului, manipulării sau întreținerii defectuoase, se poate ajunge la foi de geam crăpate sau sparte. Aceste situații cer îngrijire de urgență, din partea unei echipe de specialiști. Este necesară înlocuirea geamului dublu, cu păstrarea distanțierilor și a baghetei de fixare. Dacă această operațiune este făcută corect, atunci produsul nu ar trebui să mai aibă probleme, timp îndelungat. Cea mai rezistentă parte a geamurilor termopan este tâmplăria, care poate avea o durată de viață de  30 de ani.

Tâmplăria se defectează foarte greu, dar nu este imposibil să apară probleme. În unele cazuri, stâlpii de sisținere se pot distanța de toc, motiv pentru care începe să intre apa pe sub ei. rezolvarea este simplă, pentru un cunoscător.  Un colțar de silicon plasat între stâlp și toc ar trebui să fie suficient. În plus, specialistul poate da o gaură de scurgere a apei lângă stâlp, pentru a preveni acumularea apei”, explică ing. George Tănase.  

Și problemele de construcție afectează în mod direct buna funcționare a ferestrelor. Spre exemplu, dacă înainte de tencuială sau nu s-a folosit hidroizolația cu bitum, există un risc crescut de infiltrații de apă în cazul unei ploi torențiale. Așadar, echipa de montare a ferestrelor poate solicita refacerea lucrării, în cazul în care descoperă această problemă. Alternativa este montarea pe riscul proprietarului, în scenariul în care echipa de montare acceptă o asemenea lucrare. Infiltrații mai apar și atunci când glaful exterior este realizat din gresie sau faianță, în loc de tablă sau PVC. Dacă nu s-a folosit silicon între toc și acestea, sau dacă siliconul s-a uscat, prin spațiile create poate intra apă. Chiar și situații aparent mărunte, precum omisiunea de a monta capace de silicon la suruburile de fixare a tocului. Apa se poate infiltra chiar și prin găuri atât de mici, iar reparația presupune siliconarea șuruburilor. În general, în cazul reparațiilor, este indicată solicitarea echipelor de specialiști în domeniu, dar proprietarii îndemânatici pot să rezolve și singuri aceste probleme.

CITEȘTE ȘI:

27 October 2015