Senatorii au transformat programul "Schi în România" într-o mega-afacere imobiliara
Adevarul - 19.10.2006
 

Programul "Schi în România" a fost transformat de catre senatori într-una din cele mai profitabile afaceri imobiliare din istoria României. Sute de hectare de padure si de pasune vor fi scoase din fondul forestier, fara sa se plateasca taxe care, în absenta proiectului guvernamental, ar depasi câteva mii de miliarde de lei.

Dupa ce aceste terenuri vor fi trecute din proprietatea publica a statului în cea a autoritatilor locale, ni-meni nu mai poate opri concesionarea lor catre particulari, cum propun senatorii. Deoarece clima din România nu permite o exploatare eficienta a statiunilor de schi, vilele care vor aparea dupa defrisari vor fi cel mai probabil folosite drept case de vacanta de catre concesionari. Senatorii au aprobat, prin programul "Schi în România", ca zone ale rezervatiilor si parcurilor nationale din 21 de judete sa fie transformate în pârtii si infrastructura imobiliara de lux.

Programul a luat-o la vale pe vremea lui Dracula-Aghaton

"Schi în România" nu este nimic altceva decât proiectul initiat de fostul ministru al turismului Dan Matei Aghaton, si se numea "Super-schi în Carpati".

Actul normativ a fost gasit, plin de praf, prin sertare, iar parlamentarii l-au readus la viata. Cu câteva modificari, prin punctele esentiale. Una dintre acestea este aceea ca "terenurile vor trece din proprietatea publica sau privata a statului si administrarea Regiei Nationale a Padurilor în proprietatea publica a unitatilor administrativ-teritoriale respective si în administrarea consiliilor locale pe raza carora se afla.

Aceste terenuri vor fi exceptate de la plata taxelor pentru scoaterea definitiva din fondul forestier". "Terenurile pot fi concesionate în vederea realizarii scopurilor care au fost stabilite", ne-a declarat Dan Nitescu, arhitect-sef la Consiliul Judetean Dâmbovita, care are în proiect construirea unei statiuni-mamut la Pestera Padina. În zona în care se intentioneaza construirea statiunii are teren si fostul director Romsilva, Ion Dumitru.

Citeste articolul integral in Adevarul

Valentin Popescu
Adevarul
 

19 octombrie 2006