Fie că vrei să angajezi un avocat, o bonă sau un grădinar sau să fii angajat, la rândul tău, ia în calcul să semnezi un contract. Indiferent că ai sau nu încredere în oamenii cu care stabilești o relație profesională, contractul e mai mult decât o dovadă de încredere.

ZAI LA O CAFEA, cu Răzvan Muntean (CEO - imopedia.ro) și David Grigorescu (CEO - ZoomCity)

În primul rând, rolul unui contract este de a stabili termenii colaborării. Altfel spus, acest document enumeră și explică drepturile și obligațiile celor două părți, astfel încât totul să fie clar și să nu lase loc interpretărilor.

Ca atare, și colaborarea cu un agent imobiliar ar trebui să aibă la bază un contract. Pentru că el este un profesionist în domeniul său de activitate, iar tu – un client. Contractul detaliază toate aspectele colaborării, reprezentând un fundament al încrederii.

Chiar dacă agentul îți este prieten, contractul trebuie să existe. Există relații foarte puternice care pot înlocui contractul scris. În același timp, dacă eu ofer un serviciu, am un proces de vânzare, niște etape concrete pe care trebuie să le bifez, de ce nu aș semna contract și cu o persoană în care am încredere maximă?

David Grigorescu - ZoomCity

Dacă există acea relație de încredere, de ce să o expui prin faptul că nu semnezi un contract prin care fiecare își cunoaște drepturile și obligațiile? De ce plecăm de la premisa „nu am nevoie de contract, dar am încredere”? Dar n-ar fi bine să păstrăm acea relație de încredere și după tranzacție? E al naibii de dureros să pierzi o relație pe care ai construit-o în ani de zile doar pe motiv că lucrurile n-au fost clare”, a explicat David Grigorescu.

Așadar, contractul este acel document care îți protejează interesele, indiferent că ești prestatorul sau beneficiarul unor servicii. Contractul este cel care îi mobilizează pe toți cei implicați și duce colaborarea dintr-una la voia întâmplârii, spre una cu grad mare de responsabilitate.

Cu atât mai mult când e vorba despre o relație apropiată, cei implicați tind să ia lucrurile mai relaxat și de cele mai multe ori omit să discute amănunte ce ar fi ieșit la iveală dacă s-ar fi parcurs pașii contractuali.

13 July 2021