Segmentul industrial şi de logistică din România a cunoscut o revigorare, se arată într-un raport de piaţă realizat de compania DTZ Echinox.

15654-157866-industrial.jpgRevigorarea segmentului industrial şi de logistică este demonstrată de creşterea numărului închirierilor precum şi de câteva achiziţii importante de terenuri. Cererea a venit din partea sectorului de producţie şi din industria distribuitorilor FMCG - industria bunurilor de larg consum.

Livrări noi

De la începutul anului până la finalul trimestrului trei, stocul de spaţii industriale de clasă A livrate în Bucureşti a cumulat 25.000 mp, în două proiecte distincte - A1 Business Park, localizat în partea de vest a Bucureştiului şi Millenium Logistic Park, situat pe centură, în partea de sud a Bucureştiului. Ceilalţi dezvoltatori au rămas în expectativă, aşteptând semnarea contractelor de preînchiriere înainte de a începe construcţia. În afara Bucureştiului, Alinso Group a continuat dezvoltarea proiectului Ploieşti West Park (foto), construind un depozit de clasă A, cu o suprafaţă de 20.000 mp, iar Phoenix Helios construieşte un depozit de 24.000 mp în Timişoara.

„Stocul total de spaţii industriale moderne în Bucureşti este de aproximativ 900.000 mp şi 400.000 mp în ţară, fiind concentrat în jurul unor oraşe precum Timişoara, Arad, Ploieşti şi Braşov" potrivit DTZ Echinox

Cererea

În ceea ce priveşte cererea, aceasta s-a caracterizat prin tranzacţii de dimensiuni medii şi mici (1.000 - 3.000 mp). Marii retaileri şi furnizori de logistică nu au avut o activitate notabilă, însă prezintă un important potenţial. Volumul total închiriat pentru primele nouă luni din 2010 a înregistrat valoarea de 45.000 mp în Bucureşti, cea mai mare tranzacţie fiind reprezentată de închirierea a 10.000 mp, tranzacţie între Augsburg şi o mică dezvoltare privată, localizată în partea de vest a Bucureştiului, pe autostrada A1. Aproximativ 25.000 mp au fost închiriaţi în alte oraşe ca: Braşov, Timişoara şi Cluj, în tranzacţii cu o suprafaţă medie de 4.000 mp.

„Volumul total închiriat în 2009 a fost de 100.000 mp, realizat din numai câteva tranzacţii mari - majoritatea reprezentând extinderea unor importanţi furnizori de logistică. 30% din totalul volumului închiriat a fost reprezentat de către un singur contract de închiriere, semnat de către Unilever în Ploieşti West Park", mai aflăm din acelaşi raport.

Rata de disponibilitate nu a înregistrat variaţii semnificative, atingând valoarea de 10-15% în Bucureşti, fiind puţin mai ridicată în alte centre logistice cum ar fi Timişoara sau Arad.

Chirii

Nivelul chiriilor a scăzut în comparaţie cu 2009, pe fondul reducerii cererii, consecinţă a instabilităţii economice care a caracterizat România. Cu toate acestea, chiriile competitive combinate cu raportul echilibrat între spaţiile noi livrate şi cerere, au făcut ca variaţiile de chirie în cazul sectorului industrial - logistic să fie nesemnificative comparativ cu alte sectoare ale pieţei, cum ar fi birourile sau rezidenţialul. În Bucureşti, chiriile depozitelor din parcurile industriale moderne, pentru suprafeţe care depăşesc 5.000 mp, variază între 3,7 şi 4,3 euro pe mp lunar. Pe lângă chirie, ocupantul achită şi cheltuielile de întreţinere, care variază între 0,75 şi 0,9 euro/mp lunar, acoperind costurile de securitate exterioară, iluminat, curăţenie, suport tehnic, taxe clădire etc.

Terenuri

S-a observat un interes continuu provenind din partea utilizatorilor finali pentru a identifica oportunităţi pe piaţa terenurilor, pe fondul scăderii preţurilor în ultimii doi ani. „Cererea primară pentru achiziţia de terenuri vine în prezent din partea producătorilor sau a operatorilor de logistică de genul Luftkin sau Dachser, care au dobândit loturi mari de teren în Ploieşti, de 33 ha, respectiv de 6 ha. Previzionăm că vom fi martorii mai multor tranzacţii în anul următor, datorită potenţialului pe care ţara noastră îl prezintă, din perspectiva preţurilor competitive ale terenurilor, cât şi a costurilor scăzute ale forţei de muncă", susţin specialiştii DTZ Echinox.


Sursa

15 December 2010