Piaţa spaţiilor de birouri, la nivel global, îşi revine din recesiunea anului 2009, 2010 aducând o creştere pozitivă a chiriei, conform studiului companiei Cushman & Wakefield. Cererea de spaţii de birouri a crescut pe fondul creşterii activităţii companiilor, ceea ce a determinat un salt al chiriilor în multe ţări.

16286-166073-birouri1.jpgRevenirea pieţei chiriilor are loc cu preponderenţă în regiunea Asia-Pacific, unde chiriile au crescut cu 8% în 2010 faţă de 2009. Hong Kong, cea mai scumpă piaţă din lume, dar şi Beijingul au avut creşteri foarte mari ale chiriilor: cu 51%, respectiv cu 48%. Unele dintre cele mai mature pieţe din lume, incluzând Londra şi New York-ul, au avut creşteri importante. În acelaşi timp, şi unele dintre marile pieţe emergente au avut creşteri asemănătoare sau chiar mai mari.

„Creşterea chiriilor în Europa a fost pozitivă. Londra a avut cea mai importantă revenire; atât districtul financiar City, cât şi West End-ul au avut creşteri ale încrederii ocupanţilor, înregistrând anul trecut cele mai mari creşteri ale chiriilor, în timp ce oferta de spaţii de birouri a scăzut. Cel mai scump loc din Europa, la nivel global, a fost Londra (West End). Moscova (CBD) s-a plasat pe locul 2 în Europa şi şapte la nivel global", se arată în raportul semnat Cushman & Wakefield. „Londra se detaşează faţă de Europa cu o creştere importantă a chiriilor de aproximativ 25% pentru ultimele 12 luni. Este în continuare cel mai popular oraş din punct de vedere al atractivităţii pentru localizarea unui business, aceasta datorită avantajelor culturale, geografice, dar şi limbii engleze", apreciază James Young, director Cushman & Wakefield, regiunea City, Londra.

Piaţa românească

Există câteva semnale pozitive pentru 2011 - an în care se aşteaptă o creştere economică. Un alt factor este datorat faptului că multe companii au amânat analiza necesarului de spaţii de birouri până în acest an. La nivel ocupaţional (chiriaşii), cererea nu este încă foarte mare şi va dura până când aceasta va depăşi oferta de spaţii. În privinţa investiţiilor, condiţiile de piaţă se aşteaptă să rămână dificile, fără modificări majore.


Sursa

2 February 2011