Selgros a cumpărat un teren de 4 hectare în Constanţa şi deschide un magazin într-o zonă în care mai vin kika şi Decathlon Selgros Cash&Carry România reia expansiunea pe piaţa locală după aproape doi ani şi jumătate şi va deschide în luna decembrie a acestui an al doilea magazin al companiei din Constanţa şi al 19-lea al reţelei, pe un teren de 40.000 mp cumpărat recent.

20538-8-alexandruvlad-og.jpg"Deschidem în luna de­cembrie a acestui an pentru că atunci ter­minăm lucrările. Cău­tam de mult un teren propice, însă acum l-am găsit, am obţinut şi autorizaţiile de construire şi până în iarnă magazinul va fi gata. Nu ne-am propus să deschidem pe sfârşit de an, era bine dacă se întâmpla înainte de vară, însă totodată era non-economic să aşteptăm până vara viitoare", spune Alexandru Vlad, directorul exe­cutiv al reţelei.

Selgros Cash&Carry România, prezent pe piaţa locală de circa un deceniu, este unul dintre cei mai prudenţi jucători din retailul modern local, ajungând în zece ani să deschidă doar 18 magazine, respectiv o medie de mai puţin de două magazine pe an.

Mai mult, Vlad spune că şi în viitorul apropiat compania va menţine un ritm lent al deschiderilor. "În următorii cinci ani compania va mai deschide doar trei magazine, urmând a ajunge la o reţea de 21 de magazine".

Compania urmează astfel să-şi menţină strategia prudentă de extindere adoptată încă din 2008.

În anii de boom, Selgros deschidea chiar şi trei magazine într-un singur an, cum s-a întâmplat în 2007, dar începând cu anul următor şi până în prezent compania a mai deschis doar două unităţi noi, iar pentru acest an este programată o singură inaugurare.

Cele mai bune afaceri

Decizia Selgros Cash&Carry de a relua expansiunea vine în contextul în care consumul a continuat să scadă în primele şase luni ale acestui an cu peste 5%, urmând trendul din 2009 şi 2010.

"Decizia de a deschide un astfel de magazin nu are legătură cu contextul economic de anul acesta sau de anul viitor. Este o decizie pe care o luăm pentru următorii 30, chiar 40 de ani". În ceea ce priveşte con­su­mul, Vlad spune că "se observă o stabilizare comparativ cu anul trecut".

Pentru Selgros, 2010 a fost cel mai bun an din punctul de vedere al cifrei de afaceri în lei, care a ajuns la 3,2 mld. lei (761 mil. euro). În 2009 compania a obţinut o cifră de afaceri de 3,04 mld. lei (718 mil. euro).

În ceea ce priveşte profitul net al companiei, membră a TransGourmet Holding SE din Elveţia, acesta a depăşit 100 de milioane de lei anul trecut, o valoare apropiată de cea din 2009. Totuşi, marja de profit a scăzut de la 4,6% în 2008 la 3,1% anul trecut, semn că retailerii au fost dispuşi să mai reducă din câştiguri pentru a atrage clienţi în magazine.

Primul magazin cash&carry din 2011

Magazinul din Constanţa pe care Selgros Cash&Carry îl va deschide la sfârşitul acestui an este al 19-lea din România al reţelei şi va fi inaugurat în urma unei investiţii de 20 de milioane de euro. Acesta va fi al doilea magazin deschis de retailer în oraşul Constanţa, singurul oraş în afară de Bucureşti unde compania va deţine mai mult de un magazin.

Lucrările de construcţie a magazinului Selgros Constanţa Nord au început în luna august lângă parcul comercial Tom-Mall, de pe bulevardul Tomis, pe un teren de 40.000 mp cumpărat de companie. Valoarea tranzacţiei poate fi estimată între 8 şi 12 milioane de euro, dar ea nu a fost confirmată de companie. Noul magazin va avea o suprafaţă de vânzare de 10.000 metri pătraţi şi va oferi 41.000 de articole alimentare şi nealimentare. Unitatea va avea 260 de angajaţi.

Magazinul anunţat de Selgros Cash & Carry România este primul anunţat de un ju­că­tor de pe segmentul cash&carry (Metro Cash & Carry şi Selgros Cash & Carry) în acest an. Proiectul comercial Tom-Mall din Con­stanţa este format dintr-un hipermarket Carrefour, un magazin Bricostore şi o galerie comercială, iar de anul viitor vor fi deschise şi unităţi kika şi Decathlon.

Magazine mai mici

Magazinele Selgros au între 8.000 şi 10.000 de metri pătraţi suprafaţă de vânzare. Vlad nu exclude însă ca pe viitor să se orienteze spre magazine cu suprafeţe mai mici. Selgros ar urma astfel exemplul altor retaileri precum Metro Cash & Carry - care a lansat Metro Punct (magazine cu o suprafaţă de circa 2.500 de metri pătraţi, de câteva ori mai mici decât magazinele clasice) şi Cora, care a deschis magazine de circa 5.000 de metri pătraţi, mult mai mici decât primele unităţi ale reţelei cu suprafeţe de circa 13.000 de metri pătraţi.

Metro Cash&Carry România, singurul competitor al Selgros pe segmentul cash&carry în România şi cel mai mare jucător din comerţul românesc, cu afaceri de circa 1,1 miliarde de euro anul trecut, a anunţat că mizează în acest an pe extinderea reţelei Metro Punct, fără a anunţa însă o dată sau o locaţie pentru acestea. În prezent compania deţine o reţea de 30 de magazine, din care patru Metro Punct.


Sursa

23 August 2011