Portugalia nu a avut boom imobiliar, însă nu a scăpat de o prăbuşire a pieţei, provocată de criza financiară mondială. Locuinţele s-au devalorizat cu 20-30% în toate zonele ţării, iar sectorul construcţiilor se confruntă în prezent cu „un adevărat risc de colaps”. Preţurile au atins totuşi cel mai scăzut nivel, iar viitorul sectorului real estate pare să se însenineze, constată specialiştii.

31486-portugalia.jpgProblemele economice ale Portugaliei au afectat puternic piaţa imobiliară locală – de la începutul crizei, nivelul investiţiilor a coborât, numărul clienţilor s-a diminuat, iar preţurile au scăzut considerabil. Însă în ultimul an, nu s-au mai înregistrat devalorizări majore, astfel că viitorul segmentului real estate pare să se însenineze. Analiştii au raportat că, în ultimele trei luni, preţul locuinţelor a urcat cu aproape un procent, dar creşterea a fost întregistrată doar pe o scurtă perioadă. La nivelul întregului an, între iunie 2012 şi iunie 2013, preţul mediu la nivel naţional a coborât cu 3,4%, conform Institutului Naţional de Statistică din Portugalia.

  • Preţul mediu al caselor cu grădină este de 948 euro/mp, cu 5,7% mai mic faţă de iunie 2012
  • Preţul mediu al apartamentelor a ajuns la 1.051 euro/mp, cu 2,2% mai mic faţă de iunie 2012

În toate regiunile Portugaliei s-au înregistrat scăderi de preţ, însă cel mai mare declin se observă în Algarve (-5,8%), zonă urmată de Alentejo (-5%). În Zona Metropolitană a Lisabonei, preţul mediu al locuinţelor a ajuns la 1.197 euro/mp, cu 3,2% mai mic faţă de vara anului trecut, dar în creştere cu aproape trei procente faţă de luna mai. Totodată, preţul mediu este de 944 euro/mp în Zona Metropolitană Porto, cu peste 2% mai mic faţă de vara anului trecut, însă în creştere cu un procent faţă de luna mai.

  • Sectorul construcţiilor se confruntă cu „un adevărat risc de colaps”, după cum avertizează specialiştii, îngrijoraţi că activitatea din acest domeniu a scăzut simţitor: producţia a coborât cu 20% faţă de anul anterior, în timp ce şomajul a urcat cu peste 15%
  • Cele mai scumpe locuinţe se găsesc în prezent în Lisabona, unde preţul mediu este de 1.251 euro/mp şi în Algarve (1.222 euro/mp). La polul opus se află Alentejo (873 euro/mp) şi Centro (838 euro/mp)

Boomul imobiliar de care s-au bucurat majoritatea statelor europene de la mijlocul anilor ’90 şi până în 2006 a ocolit cu desăvârşire Portugalia, iar piaţa imobiliară a avut o evoluţie banală, din cauza unei creşteri economice modeste. Cu toate acestea, criza nu a evitat nici pe departe statul din sudul Europei: locuinţele din toate oraşele portugheze s-au devalorizat simţitor de la sfârşitul anului 2007 şi până acum, cu excepţia unei scurte perioade de relaxare din 2009. Preţurile sunt cu zeci de procente sub valoarea înregistrată în perioada de vârf – comparativ cu anul 2006, locuinţele s-au devalorizat cu 30% în Alentejo, cu 25% în Centro, cu peste 22% în ZM a Lisabonei, cu 22% în Algarve şi cu 19% în Norte.

 

CITEȘTE ȘI: Sectorul rezidenţial, afectat de preferinţa tinerilor de a locui cu părinţii

 
 

12 September 2013