Companiile BAT, NNDKP, TNT, Heberger, Romsys, MSD, Western Union, Coca Cola, Sony, Ness si IBM au decis sa isi prelungeasca durata contractelor de inchiriere pentru spatiile de birouri ocupate in parcul de afaceri Bucharest Business Park, contractele fiind reinnoite in medie pentru inca cinci ani.

15088-b5.jpgAnul 2010 a reprezentat ajungerea la maturitate a aproximativ 75% dintre contractele de inchiriere din Bucharest Business Park, desi fondul austriac de investitii CA Immo, proprietarul proiectului, a demarat procesul de prelungire a contractelor inca de la sfarsitul lui 2008. Companiile care au semnat in acest an prelungirea contractelor de inchiriere pentru inca cinci ani au fost: BAT, NNDKP, TNT, Heberger, Romsys, MSD, Western Union, Coca Cola, Sony, Ness si IBM.

"Am vazut ce se intampla pe pietele vecine, stiam ca urmau si alte livrari in piata de spatii de birouri din Bucuresti, situatia generala economica nu era incurajatoare, asa ca aveam create toate premisele pentru demararea acestui proces", explica Florin Popescu, director asset management in cadrul fondului de investitii CA Immo International.

Una din companiile care a decis sa ramana in birourile de la Casa Presei este filiala romaneasca a companiei farma Merck Sharp & Dohme (MSD), care si-a prelungit pentru inca cinci ani contractul de inchiriere pentru cei 1.300 mp ocupati in Bucharest Business Park.

In cadrul acestei tranzactii, CA Immo a fost reprezentat de compania de consultanta imobiliara The Advisers/Knight Frank. "Unul din cele mai importante avantaje pe care le ofera un parc de afaceri este flexibilitatea pe care companiile o au putand sa se extinda, eficienta data de suprafata mare pe etaj si o chirie mai mica pentru chiriasii ancora", afirma Horatiu Florescu, presedinte si CEO al companiei The Advisers/Knight Frank.

Potrivit acestuia, chiriile pentru spatiile de birouri din zona Piata Presei, unde este amplasat proiectul Bucharest Business Park (foto), variaza intre 15-17 euro/mp/luna.

Insa intr-o perioada in care chiriile spatiilor de birouri au scazut de la trimestru la trimestru, iar rata de neocupare a depasit in unele zone si 20%, fondul de investitii CA Immo si-a adaptat asteparile la noua realitate a pietei.

"A trebuit sa luam decizia reajustarii veniturilor din chirii, insa ne-am atins scopurile propuse: evitarea aparitiei de spatii vacante si satisfactia chiriasilor. In ceea ce priveste negocierea, majoritea chiriasilor au obtinut ajustarea chiriei la nivelul pietei, dar de regula aceasta ajustare a fost sub 5% din chiria initiala", spune Florin Popescu.

In cele din urma, au fost companii care au ales sa ramana pana la 12 ani in birourile detinute de austriecii CA Immo la Piata Presei. In prezent, Bucharest Business Park are un grad de ocupare de 98,8%, insa reprezentantii CA Immo spun ca la sfarsitul anului gradul de ocupare va fi din nou de 100%.

Pe piata locala, CA Immo detine proiectele de birouri Bucharest Business Park si Opera Center I si II, toate cumparate de la dezvoltatorul ceh Portland Trust, in perioada 2003-2005. In plus, in vara acestui an CA Immo a achizitionat fondul de investiii Europolis, care detine in Romania proiectele de birouri Europe House si Rivel Place - Sema Parc, devenind astfel unul din cei mai mari proprietari din piata locala de birouri.


Sursa

16 November 2010