0-624-art_58199.jpgInvestitorii istraelieni şi spanioli sunt pe departe, cei mai interesaţi de piaţa imobiliară din Romania, iar acest lucru este confirmat de cifre. Conform datelor furnizate de Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti, la noi în ţară sunt prezente peste 2.500 de companii cu capital israelian. Dacă primii cumpără şi se apucă de treabă rapid, spaniolii sunt mai răbdători cu demararea proiectelor.

Piaţa imobiliară romanească înregistrează un aflux de investitori israelieni şi spanioli, care au sesizat rata mare de profit obţinut atat din tranzacţiile cu terenuri, cat şi din proiectele rezidenţiale destinate în special clasei de mijloc.

Direcţii de mers

Capitalul spaniol şi israelian se direcţionează şi către terenurile pretabile pentru construcţia parcurilor logistice. Acestea în mod obligatoriu trebuie să aibă suprafeţe mari, zeci de hectare şi să fie amplasate la maximum 40 km de Bucureşti. De asemenea, aceşti investitori sunt interesaţi să achiziţioneze şi apartamente în imobile noi, aflate în diferite faze de excuţie, de la cele de pe planşetă, pană la cele aproape finalizate. Valul de investitori spanioli, intraţi în ultimul an pe piaţa imobiliară locală, ameninţă, în prezent, supremaţia investitorilor romani, israelieni, austrieci şi britanici. Cea mai recentă tranzacţie de acest fel a fost realizată de curand în Capitală, unde o companie imobiliară spaniolă a investit 3,1 milioane de euro pentru cumpărarea unui imobil cu 18 apartamente aflat în stadiul de construcţie. Spaniolii au achiziţionat un teren de 13 hectare pe bulevardul Ghencea, pe care vor construi un proiect rezidenţial ce va implica o investiţie de peste 300 milioane de euro. Tot în sectorul 6, pe terenul fostelor fabrici Tricodava şi Frigocom o companie imobiliară spaniolă va investi aceaşi sumă de 300 milioane de euro, în 3500 de apartamente. Pe un terenu din Regie, va fi construit ansamblul Orhideelor, cu 800 de apartamente, iar în Titan va fi dezvoltat Residencia Vivendi, cu 1.400 de apartamente. Investiţiile au capital spaniol şi se ridică la 200 milioane de euro.

Marii jucători iberici şi-au accelerat planurile pentru Romania, care aduce randamente de pană la şase ori mai mari decat cele din Peninsulă.

Şi israelienii joacă deja foarte tare. Recent un grup de investitori au anunţat un proiect rezidenţial la Ploieşti în valoare de 500 milioane de euro, iar la sfarşitul anului trecut a fost lansat proiectul Cotroceni Park, un mall de 300 milioane de euro ce va fi construit în sectorul 6. Un alt mare grup imobiliar din Israel a anunţat la sfarşitul anului trecut investiţii de un miliard de euro în pieţele imobiliare de la Bucureşti şi Budapesta. Investitorii israelieni au ales Iaşul pentru 3 proiecte rezidenţiale care s-au bucurat de un real succes, Green Park, Dream Village şi Copou Bellevue şi au necesitat o investiţie de 300 milioane de euro. Israelienii au mai anunţat intenţia de a investi alături de britanici şi turci, în centrul comercial care se va construi în locul Casei Radio. Aceaşi investitori din Israel care au cumpărat Hotelul Bucureşti, au anunţat recent că vizează construcţia de mall-uri în oraşele Bacău, Iaşi şi Miercurea-Ciuc, cu o investiţie totală de 200 milioane de euro.

Sursa

11 July 2007