Americanii se întorc să locuiască împreună cu părinţii, obligaţi de contextul economic actual. Clienţii interesaţi de achiziţia unei prime case sunt tot mai puţini, iar numărul noilor gospodării a coborât cu 60% de la o generaţie la alta. Odată cu revenirea economiei, cererea venită din partea acestei categorii de populaţie ar anima activitatea de pe piaţa imobiliară. Însă ar putea trece ani buni până la acest moment, avertizează specialiştii.

31473-1109boomerang.jpgZilele în care tinerii aşteptau cu nerăbdare să se mute sunt apuse. Adulţii cu vârste între 18 şi 34 ani consideră că este perfect acceptabil să locuiască împreună cu părinţii mulţi ani după ce terminarea studiilor, indică cea mai recentă analiză efectuată de Coldwell Banker în Statele Unite ale Americii.

RECOMANDARE Paradox american: Salariaţi cu venituri anuale de sute de mii de dolari nu au unde să locuiască

„S-a produs o schimbare majoră de mentalitate faţă de generaţia anterioară, când tinerii adulţi aşteptau cu nerăbdare să părăsească locuinţa părinţilor. Principalul motiv este economia actuală. Tinerii găsesc cu greu un loc de muncă sau salariul pe care reuşesc să-l negocieze nu le permite un astfel de lux”, declară pentru CNN doctor Robi Ludwig, psihoterapeutul ce a condus întregul studiu.

Dorinţa de a locui în căminul copilăriei merge dincolo de nivel declarativ – mulţi tineri nu părăsesc casa părintească după perioada studenţiei sau revin să locuiască împreună cu părinţii după o scurtă perioadă de locuit cu chirie, segment botezat de americani drept „generaţia boomerang”.

  • Peste 3 milioane de adulţi de până în 34 ani încă locuiesc cu părinţii, arată Institutului de Statistică al SUA, cu 16% mai mult decât în urmă cu 15 ani
  • 44% dintre şomerii cu vârsta de până în 34 ani nu au părăsit casa părintească, conform datelor Trulia

Această tendinţă socială are efecte puternice în piaţa imobiliară, atenţionează specialiştii. Numărul clienţilor interesaţi să achiziţioneze o primă proprietate a scăzut simţitor comparativ cu deceniul trecut. Iar motivul este simplu – nefiind nevoiţi să plătească chirie şi neavând costuri ridicate de întreţinere, tinerii nu sunt motivaţi din punct de vedere financiar să se mute în propriul cămin. Cu un număr din ce în ce mai scăzut de noi cumpărători pe piaţă, rata de împroprietărire a ajuns la 65% la nivel naţional, respectiv cel mai scăzut nivel din 1995 şi până în prezent, conform datelor Institutului american de Statistică.

Numărul noilor gospodării a scăzut la o medie anuală de 550.000 unităţi, între anii 2007 şi 2011, indică cifrele oficiale. În perioada 2002-2007, media anuală de noi cămine se ridica la 1,35 milioane unităţi. Această prăbuşire de 60% a contribuit la „slăbiciunea continuă a segmentului rezidenţial”, consideră economiştii americani.

Ar putea trece ani buni până când tinerii vor avea puterea financiară pentru a-şi achiziţiona propriul cămin

Generaţia „boomerang” se împarte totuşi în două mari categorii, subliniază doctorul Ludwig, autorul studiului. Pe de o parte, sunt tinerii rămaşi fără perspective, ale căror planuri în viaţă nu au reuşit şi au revenit în casa părintească, contribuind foarte puţin la cheltuielile gospodăriei. De cealaltă parte, sunt tinerii care au o strategie de ieşire din situaţia actuală, cei care locuiesc împreună cu părinţii numai până când vor reuşi să îşi găsească un echilibru financiar.

Specialiştii consideră că, în momentul în care economia americană va reveni la normal, iar numărul locurilor de muncă va ajunge din nou la nivelul anterior crizei, tinerii din a doua categorie vor veni cu o cerere importantă pe segmentul rezidenţial. Totodată, economiştii americani nu sunt optimişti în legătură cu viitorul apropiat – în situaţia actuală, tinerii proaspăt absolvenţi au mai puţine şanse de angajare decât cei cu experienţă. În luna iulie, rata şomajului a atins aproape 13% pe segmentul celor cu vârste între 20 şi 24 ani, mult peste media naţională, conform Institutului american de Statistică. Drept urmare, ar putea dura ani de zile până când aceşti tineri vor reuşi să economisească şi să fie eligibili pentru un credit ipotecar, astfel încât să aibă puterea financiară de a părăsi casa părintească.

CITEŞTE ŞI: Mansardarea blocurilor vechi, o soluţie de compromis pentru o capitală sufocată

 

10 September 2013