Reprezentanţii companiei globale de servicii imobiliare, Jones Lang Lasalle, estimează un început de an slab pentru sectorul imobiliar din Marea Britanie, dar cu perspective extraordinare pentru a doua jumătate a anului 2012. Olimpiada şi acţiunile hotărâte ale Băncii Centrale a Angliei pe piaţa de obligaţiuni, sunt elementele determinante ale tendinţei pozitive a economiei britanice în a doua parte a anului, în opinia specialiştilor companiei Lassalle.

22901-4.jpgRichard Batten, director executiv la compania Jones Lang Lasalle cu sediul în Marea Britanie spune că după un început de an prost, anul 2012 va aduce veşti bune pentru sectorul imobiliar britanic. "Anul acesta vom avea un început lent, dar din fericire un final puternic care va creşte aşteptările pentru anul 2013. Ultimele 12 luni ne-au condus către o reaşezare moderată a economiei Marii Britanii. Este clar că actuala criză financiară şi presiunile fiscale impuse de Marea Britanie au slăbit economia mai mult decât se estimase" a declarat acesta pentru platforma de informaţii financiare HedgeWeek. "Rata de creştere economică este posibil să evolueze în două etape în 2012" a adăugat acesta.

Economia britanică va primi un impuls pozitiv în urma Olimpiadei ce se va desfăşura anul acesta la Londra

Pentru primele şase luni se estimează ca rata de creştere economică să rămână în cel mai bun caz neschimbată, cu posibilitatea unui uşor declin. Dar a doua jumătate a anului, în schimb, ar trebui să fie mult mai promiţătoare. Efectele economice ale evenimentelor sportive internţionale pot avea efecte surprinzător de bune. Olimpiada ce se va desfăşura în Londra în acest an, ar putea readuce încrederea investitorilor, iar asta, cumulate cu susţinerea masivă a pieţei de obligaţiuni de către Banca Angliei, va fi un stimul economic important pentru a doua jumătate a anului 2012, astfel că activitatea economică se va relansa, chiar dacă într-un ritm moderat.

Consumul populaţiei va resimţi presiunea măsurilor de austeritate, dar se va menţine pe linia de plutire

Estimările celor de la Jones Lang LaSalle au subliniat şi faptul că populaţia va resimţi în mod negativ efectul măsurilor fiscale dure impuse de guvernul britanic. Astfel încât, cheltuielile consumatorilor vor rămîne în cel mai bun caz neschimbate în 2012, dar cererea din partea consumatorilor de retail va continua să se menţină pe linia de plutire, dat fiind faptul că aceştia vor prefera să taie din cheltuielile pentru bunuri şi servicii ne-esenţiale, menţinându-şi cererea pentru produsele de uz curent.

Angajările de personal în sectorul corporativ vor înregistra o uşoară revenire, dar cererea de spaţii de birouri va rămâne în continuare la nivele scăzute, din cauza slăbiciunii sectorului public şi al celui financiar.

Din a doua parte a anului, pe măsura reveniri economice şi cererea de spaţii pentru birouri va creşte

Aceste tendinţe înregistrate în prezent vor continua să se simtă şi în prima parte a anului viitor, astfel că pentru angajatori, deciziile de extindere vor fi în continuare amânate. Ceea ce înseamnă că operaţiunile de leasing imobiliar vor face în continuare piaţa. Pe măsură însă ce economia se va întrema, se vor vedea şi semnalele revenirii cererii pentru spaţiile de birouri şi clădiri office, a mai declarat, optimist, reprezentantul Jones Lang Lasalle.


Sursa

9 ianuarie 2012