Aceştia sunt în continuare prudenţi într-o piaţă dominată de oportunişti. Mulţi şi-au pus banii la bancă atunci când au apărut problemele şi nu au revenit încă în domeniul imobiliar. Birourile vor fi revigorate uşor de cererea crescută a call-center-urilor şi firmelor de IT.

15133-130388maxim.jpgÎntr-un climat economic tulbure, investitorii sunt sceptici în alocarea unor bani pentru piaţa de real estate din România. "România este în continuare percepută ca o ţară cu grad ridicat de risc şi cu un fundament economic slab. Segmentul proprietăţilor de top înregistrează o lipsă de tranzacţii din cauza atitudinii ezitante pe care investitorii instituţionali o au faţă de piaţa locală. Tranzacţiile mici şi medii, precum şi investitorii oportunişti sunt elementele ce definesc piaţa locală deoarece mediul economic încă descurajează investiţiile semnificative", a declarat ieri în cadrul unui seminar pe tema "Mobilizarea pieţei imobiliare", Viorel Lăcătuş, Investment Agency Director România BNP Paribas Real Estate.

Investitorii prezenţi pe piaţa imobiliară în perioada de boom şi-au depus rapid banii în depozite pe 5 ani atunci când au apărut probleme economice. Şi au trecut 3 ani de când investitorii şi-au depus banii, aşadar în următorii ani este posibil să vedem ceva investiţii. "Aşteptările investitorilor cu privire la nivelul randamentelor obtenabile pentru proprietăţile atractive nu s-au concretizat, urmând să asistăm la o reducere a pretenţiilor acestora", a explicat Viorel Lăcătuş. Acesta a mai declarat că în 2011 piaţa de investiţii va fi mai lichidă, dar nu vom vedea o revigorare a pieţei de real-estate. Anul 2011 va fi unul greu, iar de-abia pe la sfârşitul anului am putea vedea ceva semnale în piaţă. Dar trebuie ţinut cont că după ce vor intra banii pe piaţa autohtonă de-abia după 6 luni vom vedea câteva efecte asupra pieţei de imobiliare, a mai explicat reprezentantul BNP Paribas Real Estate. "Investiţiile au fost slabe în ultimii doi ani, dar în 2011 vom vedea activitate în această zonă, însă nu sunt semnale majore de revigorare", a declarat în cadrul aceluiaşi eveniment Ilias Papageorgiadis, CEO More Real Estate Services. Investitorii vor fi în continuare prudenţi în 2011, acum 90% dintre ei caută oportunităţi şi doar 10% mai investesc în proprietăţi imobiliare chiar şi când preţul este puţin mai mult decât nimic.

Companiile din IT sunt interesate de închirieri

În ceea ce priveşte piaţa office, reprezentantul BNP Paribas Real Estate a spus că anul acesta a fost unul dominat de schimbarea sediilor companiilor, ce a reprezentat marea majoritate a cererii. Companii noi intrate pe piaţă în acest an au fost puţine, dar în 2011 vom vedea închirieri mai multe din partea firmei de IT şi call-center-uri. De asemenea, tranzacţiile de birouri au fost potenţate prin oferirea de stimulente de către dezvoltatori. Pentru companii 2011 este un an bun pentru relocări deoarece pe piaţă există oportunităţi de închiriere, dar începând cu sfârşitul anului viitor şi începutul lui 2012 opţiunile pe care le vor avea la dispoziţie se vor limita din ce în ce mai mult. Potrivit datelor companiei de consultanţă imobiliară, suprafaţa de birouri finalizată în primele trei trimestre din 2010 a fost cu 40% mai mică în comparaţie cu perioada similară din 2009, atingând aproximativ 190.000 metri pătraţi. Astfel, la sfârşitul trimestrului al treilea din 2010 totalul suprafeţei existente de birouri atingea 2,55 milioane metri pătraţi (suprafaţă construită), din care aproximativ 400.000 metri pătraţi suprafaţă construită era neocupată.

"Suprafaţa spaţiilor disponibile ar trebui privită cu prudenţă de potenţialii chiriaşi deoarece majoritatea sunt localizate în zone neatractive sau în clădiri de birouri care nu îndeplinesc aşteptările chiriaşilor cu privire la calitate", a adăugat Lăcătuş, menţionând de asemenea că totuşi în lipsa altor opţiuni şi aceste spaţii ar putea fi ocupate.


Sursa

17 November 2010