Grecii încearcă să îşi protejeze banii, de teamă că guvernul de la Atena ar putea adopta o nouă monedă. Panica i-a făcut pe clienţii bancari să retragă sume masive din conturi, ajungându-se în ultima lună ca retragerile zilnice să depăşească constant suma de 500 milioane euro, notează Bloomberg.

25265-0516_greece.jpgAlegerile parlamentare de la sfârşitul acestei săptămâni creează turbulenţe pe piaţa bancară din Grecia. Deponenţii greci şi-au închis constant din conturi în ultima vreme, dar acum sentimentul de panică este unul general. Populaţia se teme de faptul că guvernul nu va reuşi să scoată ţara din recesiune, că Grecia ar putea renunţa la euro, iar o nouă monedă s-ar devaloriza rapid. În concluzie, mai bine cu banii acasă decât cu ei la bancă.

În ultima lună, retragerile zilnice s-au ridicat la 500 milioane euro, conform unor surse din cadrul instituţiilor financiare. Mai mult, anumite voci spun că retragerile sunt chiar de 700 milioane euro, iar publicaţia Kathimerini a scris că retragerile au atins 6 miliarde euro numai în luna mai. Banca naţională nu comentează pe marginea acestui fapt, însă în mai puţin de doi ani, deponenţii au retras aproape 80 miliarde euro, depozitele totale ale companiilor şi populaţiei coborând sub 165 miliarde euro, de la 245 miliarde euro la sfârşitul lui 2009.

Recordurile lunare de retrageri de până acum vor fi probabil depăşite cât de curând, dacă se menţine ritmul zilnic de jumătate de miliard de euro. În această situaţie, instituţiile financiare ar putea ajunge cu fondurile la limită, fiind nevoie de o nouă rundă de refinanţări, subliniază specialiştii financiari. Numai o recapitalizare rapidă a sistemului bancar va contribui la normalizarea sistemului financiar elen, susţin voci din viaţa politică.

Rezultatele alegerilor parlamentare de la începutul lunii mai au provocat incertitudine legată de viitorul Greciei în Zona euro, atât printre localnici, cât şi printre statele membre. După aceste alegeri, partidele nu au reuşit să formeze un guvern, astfel că la sfârşitul acestei săptămâni se vor organiza noi alegeri.

CITEȘTE ȘI Panică financiară: grecii au retras din bănci peste 700 milioane euro într-o zi

 

14 June 2012